Türkiye küresel islami finansta payını artırabilir
BLME Varlık Yönetim Başkanı Denison, İslami finans varlıklarının yaklaşık 4,1 trilyon dolarlık bir potansiyelinin olduğunu ve Türkiye'nin de küresel İslami finans varlıklarından pay alabileceğini açıkladı
Abone olLONDRA- Londra'yı İslam ülkeleri için faizsiz kazancın esas alındığı bir finans merkezi haline getirmeyi hedefleyen İngiltere'nin önde gelen İslami finans kuruluşlarının yöneticileri İngiltere'nin ve Türkiye'nin hızla büyüyen küresel İslami finans pastasından daha büyük pay alabileceği görüşünde.
Bank of London and Middle East (BLME) Varlık Yönetim Başkanı Nigel Denison, İngiltere'nin İslami finans enstrümanları sağlayan ülkeler arasında en büyük 9. ülke durumunda olduğunu belirterek, İngiltere'nin, Londra Borsası'nda listelenen geniş çaplı sukuk ihraçlarıyla dünyanın İslami bankacılıkta en büyüklerinden biri olmaya devam ettiğini anlattı.
BLME'nin Avrupa'nın en büyük İslami bankası konumunda olduğunu belirten Denison, İslami finans varlıklarının yaklaşık 4,1 trilyon dolarlık potansiyeli olduğunu, eğer Türkiye kendini iyi konumlandırırsa İslami finans varlıklarından payını alabileceğini söyledi.
İslami finansa olan ilginin hızla arttığını vurgulayan Denison, "Sadece müşteri tarafından değil, aynı zamanda devletler de ilgi gösteriyor. Örneğin İngiltere, 2014'te sukuk ihracı yapacağını duyurdu. Yine bu yıl içinde Lüksemburg ve Hong Kong'un da sukuk ihracı yapması bekleniyor. Hali hazırda İslami finansta İngiltere'nin sahip olduğu mevcut konumu yakalamak için, diğer Avrupalı ülkelerin hızlı hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.
"Türkiye büyük fırsat sunuyor"
Ernst &Young'ın (EY) Finansal Hizmetler Direktörü Ken Eglinton ise, İngiltere hükümetinin İslami bono çıkaracağı açıklamasının İslami finansın ülkede ve diğer ülkelerde profilini artırdığını dile getirdi.
Eglinton, "Türkiye'nin büyüyen bir nüfusu var. Nüfusunun büyük kısmı Müslüman olan Türkiye'de İslami finansın gelişimi ve başarılı olması için büyük bir fırsat sunuyor. Türkiye daha fazlasını yapmalı. Küresel islami finansa ilişkin teknik bilgi, yatırım kaynaklarına erişim, altyapı ve ikincil pazarlara erişim gibi konularda Londra, Bahreyn, Dubai ve Kuala Lumpur çok ciddi mesafe kaydetti" ifadelerini kullandı.
"Türkiye islami finans yatırımlarını çekecek"
Konuya ilişkin değerlendirmelerini A paylaşan KPMG Finansal Hizmetler Direktörü Samer Hijazi ise, "İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra'nın Dubai ve Kuala Lumpur'la yan yana İslami finansta yerini almasını istediğini ifade etti. İslami finanstaki büyüme dikkate değer. Sektöre olan ilgi hızla artıyor" dedi.
Türkiye'nin artan önemine dikkati çeken Hijazi, Türkiye'nin İslami finansta son derece umut verici bir geleceği olduğunu belirterek, "Uzun yıllardır Türkiye de İslami finans (katılım bankacılığı) içerisinde yer alıyor. Bu yüzden insanlar sektörü yakından tanıyor. Yetişmiş insan gücüyle birlikte İslami finans Türkiye'de büyümesini sürdürüyor. Türkiye'nin güçlü ve büyüyen bir ekonomiye sahip olması sebebiyle İslami finans yatırımlarını çekeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Gatehouse Bank Yapısal Finansman Başkan Yardımcısı Youness Abidou da küresel İslami finansın toplam hacminin bu yıl sonu itibariyle 2 trilyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Batı'da İslami finansa olan ilgi giderek artıyor. Batılı devletlerin tahvil ihracını desteklemesi artan talebi karşılama isteğinin bir göstergesi. İngiltere, Lüksemburg ve Hong Kong gibi Türkiye'nin de yakın zamandaki tahvil ihraç kararı vermesi son derece doğru adımdı" dedi.
Türkiye'deki katılım bankaları yüzde 36,7 büyüme gösterdi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, katılım bankaları 2013 yılında da büyümesini sürdürdü. Katılım bankalarının aktif hacmi bir önceki yıla göre yüzde 36,7 oranında artarak 70 milyar 279 milyon liradan 96 milyar 86 milyon liraya yükseldi ve bankacılık sektörünün üzerinde büyüme gösterdi. Bankacılık sektörünün aktif hacminde ise 2013 yılında yüzde 26,4 düzeyinde büyüme gerçekleşti.
İslami finansa özellikle küresel ekonomik krize karşın büyüme göstermesi sebebiyle var olan ilgi hızla artıyor. İngiltere 2009 yılından bu yana Londra Borsası ile birlikte yaklaşık 34 milyar doların üzerinde sukuk ihracı gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, geçen yıl 9'uncu Dünya İslami Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasında,"Hükümet, İngiltere'nin İslam dünyası dışında ilk İslami bonoya sahip ülke olmasını istiyor. Dolayısıyla Hazine, sukuk gibi 200 milyon sterlin değerinde bir bononun oluşturulması için çalışıyor" ifadelerini kullanmıştı.