Tehlike seviyesi 5'e yükseldi
Fukuşima nükleer reaktöründeki vaka seviyesi 4'ten 5'e yükseldi.Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre ise 7 en yüksek seviye.
Abone olİSTANBUL/VİYANA - Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki vaka seviyesini 4'ten 5'e yükseltti.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima Daiiçi'deki vaka seviyesinin, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 5'e yükseltildiğini bildirdi.
Bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğu belirtildi.
En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre, Çernobil'deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.
Zamana karşı yarışıyor
Japonya, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarışıyor. Soğutma çabaları devam ederken, radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik aşamaya gelinmiş durumda. Kritik 48 saat bugün sona ererken, santrale helikopterle su dökülüyor.
Japonya’daki Fukuşima santralı artık saatli bomba gibi. 3 aşamalı bir planı devreye sokan Japonlar dün ölümüne çalıştı. Ancak dünden itibaren kritik 48 saate girildi. Yeni Çernobil’e ramak kaldı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, “Durum çok ciddi” diyerek Japonya’ya gitti.
Helikopterlerle müdahale edildi
Japonya'da askeri helikopterler, Fukuşima nükleer santralinde tehlikeli bir şekilde aşırı ısınan uranyum yakıt çubuklarını soğutmak için havadan deniz suyu dökerek ısıyı azaltmaya çalıştılar. Ancak helikopterlerden atılan suyun çoğunun rüzgarla dağıldı. Bu yöntem etkili olmayınca polislerin, göstericileri dağıtmada kullanılan tazyikli su hortumlarıyla soğutma çalışmalarına devam edildi.
Diğer yandan da soğutma sistemlerini işler hale getirmek için yeni bir elektrik hattının kurulması çalışmaları yapıldı. Geçen haftaki deprem ve tsunamide reaktörün soğutma sistemini çalıştıran elektrik kesilmiş ve destek jeneratörleri de tahrip olmuştu.
Personel tesise yaklaşamadı
Bunun üzerine yine daha önce akla hayale gelmeyecek bir çare denendi. Göstericileri dağıtmak için kullanılan polis panzerleriyle santrale tazyikli su sıkılmak istendi. Ancak radyasyon o derece yüksekti ki, personel tesise yaklaşamadı bile. Bunun üzerine 30 ton su kapasiteli iki askeri tanker devreye sokuldu. Polis panzerinden farklı olarak, askeri tankerler, personel kabinden çıkmadan hedefe basınçlı su sıkıbiliyor.
Kurtarma ekipleri radyasyona maruz kalıyor
Dünkü operasyonlarda helikopterlerin asıl hedefi 3 ve 4 numaralı reaktörlerin üzerinde yer alan ve yakıt çubuklarının depolandığı soğutma havuzlarıydı. Sözkonusu havuzlar artık neredeyse susuz kalmış durumda. Bu da çubukların giderek kızgınlaşmasına ve radyoaktif maddelerin yayılma olasılığının artmasına yol açıyor. Ayrıca kurtarma ekiplerini de radyasyona maruz bırakıyor.
Uranyum çubuklarını soğutmak aylar sürer
Olumlu tek gelişme ise santralin soğutma sistemlerini tekrar çalışmasını sağlayacak enerji kaynağının kısa süre içinde tesis edileceği yönünde bir açıklama oldu. Enerji sisteminde onarım çalışmaları tamamlanırsa birçok elektrikli pompa faaliyete geçirilecek ve reaktörlerle nükleer yakıt çubuklarının muhafaza edildiği havuzlara su pompalanabilecek. Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor.
Durum çok ciddi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, “Durum çok ciddi” deyip Viyana’dan Japonya’ya gitti. Fransa Radyolojik Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü uzmanı Thierry Charles, “Önümüzdeki 48 saat kritik olacak. Fakat pazar gününden beri hiçbir çözümün işe yaramadığını görüyorum. Durum çok riskli. Ancak herşey kaybedilmiş değil. Japonlar hâlâ bir yol bulabilir” dedi. Charles, “Ne kadar radyoaktif madde yayılabilir” sorusuna ise “Çernobil’dekiyle aynı miktarda” cevabını verdi.
25 kişide yüksek radyasyon
Japonya’da ayak sesleri duyulan radyoaktif felaket, özellikle de ulaşım kanalları üzerinden diğer ülkelere de yayılma riski göstermeye başladı. Tayvan hükümetinin üst düzey yetkilileri dün, Japonya’nın çeşitli yerlerinden ülkeye gelen 25 kişide normalden daha yüksek radyasyon tespit ettiklerini açıkladılar. Benzer bir durum Güney Kore’de de yaşanırken, bu ülkeye Japonya istikametinden gelen 3 kişide yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandı. Yolculardan 50’li yaşlarda Japon bir erkekte, başının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığı vurgulandı.
Ölü sayısı 6 bin 405'e yükseldi
Bu arada Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 Mart tarihinde vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 16 bin 600'den fazla kişinin ya hayatını kaybettiği ya kayıp olduğu bildirildi.
Polisin bugün açıkladığı son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da 6 bin 405 kişi yaşamını yitirirken, 2 bin 409 kişi de yaralandı. Felaket sırasında, 10 bin 259 kişi de kayboldu. Daha önce önceki bilançoda, 5 bin 178 kişinin yaşamını yitirdiğini, 8 bin 606 kişinin kayıp olduğunu ve 2 bin 285 kişinin de yaralandığı belirtilmişti. Japon yetkililer, ölü sayısının artabileceğini ifade ediyor.