Taş üstünde taş kalmadı

Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle harabeye dönen Halep'e bağlı Kobani'de adeta taş üstünde taş kalmadı.

Abone ol

IŞİD militanları ile Kürt gruplar arasındaki  şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani (Ayn el Arap) yerle bir oldu. 

IŞİD, daha çok Kürtlerin yaşadığı Kobani civarındaki köyleri, yaklaşık 5 ay önce kuşatma altına aldı.

Kürt grupların karşılık vermesinin ardından başlayan çatışmalar, bölgede yaşayan sivil halkı zor durumda bırakınca yaklaşık 200 bin kişi "güvenli liman" olarak kabul ettikleri Türkiye'ye sığındı.

Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin bir kaç yüz metre ilerisinde bulunan Kobani'deki çatışmaların şiddeti her geçen gün artmaya başladı. Kürt grupların direniş göstermesi üzerine IŞID, tank ve havan mermileriyle ilçeye hakim tepelerden saldırıya geçti. Zaman zaman ilerleyiş sağlayan IŞID, intihar eylemleri ve ağır silahlarla direnişi kırmaya çalıştı. Yaşanan sokak savaşlarında taraflar, uzun süre keskin nişancılarla yakın mesafeden birbirine ateş etti.

Bölgedeki Kürt gruplara destek veren ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının IŞİD mevzilerini bombalamasıyla kısmen azalan çatışmalar, terör örgütünün bir süre sonra güç toplamasıyla tekrar şiddetlendi.

Kobani'deki Kürt grupların gücü ise hava bombardımanın sıklaşmasının yanı sıra Özgür Suriye Ordusu ile Irak'tan gelen peşmerge güçlerinin desteğiyle arttı. Kürt gruplar, 4 ayı aşkın süredir devam eden çatışmaların ardından kent merkezinin kontrolünü büyük oranda sağladı.

Yaklaşık bin 500 kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin yaralandığı belirtilen bölgedeki çatışmalar kentin dış kesimlerinde aralıklarla devam ediyor.

Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da keşif uçuşlarını sürdürürken, aralıklarla kentin dış kesimlerindeki IŞİD'e ait mevzileri bombalıyor.

Hayalet kent

Yüzlerce havan topunun atıldığı ve ağır silahların kullanıldığı Kobani'de çatışmalardan geriye adeta bir hayalet kent kaldı.

Bölgede hasar görmeyen cadde, mahalle veya sokak bulunmuyor. Yıkılan çarşı, hastane, kamu binaları ve iş yerlerinin yerle bir olduğu görülüyor. Harabeye dönen mahalleler, çöken altyapı ile hurdaya dönen araçlara kentin her bölgesinde rastlanıyor. Çatışmaların izlerini taşıyan caddelerde patlamamış askeri mühimmata rastlamak mümkün.

Kobani Büyük Camisi ise enkaza dönüşen yapılardan sadece birisi. Minaresi hasar görmesine rağmen ayakta kalan caminin avlu ve içerisi tamamen moloz yığınlarına dönüşmüş halde. 

Öte yandan bölge merkezinde mücadele eden Kürt gruplara da rastlamak mümkün. Aralarında kadınların da bulunduğu grup üyeleri, aylardır süren çatışmalardan galip ayrılmalarının sevincini yaşadıklarını aktarıyor.

Türkiye'ye teşekkür

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) üst düzey yöneticilerinden Enver Müslim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede teröre karşı üst düzey mücadele sergilediklerini söyledi.

Tüm devletlerin teröre karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Müslim, Kobani savunmasında her kesimin payı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kobani'ye destek veren başta Türkiye olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Bu başarıda herkesin payı vardır, bu kentte herkesin emeği var. Kobani dünya için bir sembol haline geldi. Kardeşlik için ve demokrasi için teröre karşı bu büyük bir başarıdır. Kobani'de birçok eksik var. Hemen hemen her evin bir kaybı oldu. Yakın bir zamanda yapılacak değerlendirmelerin ardından Kobani'den göç edenlerin geri dönüşü için çalışma yapacağız."

Kobani'yi yeniden inşa etmek istediklerini ifade eden Müslim, bölgenin yeniden imarı sürecinde Suriyeli Kürt gençlerden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor