Suriye’deki gelişmeler bizi etkiler
Davutoğlu, Suriye ile ilişkilerimiz son yıllardaki iş birliğimiz açısından önemli dedi.
Abone olŞAM - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki her gelişmenin Türkiye'yi, Türkiye'deki her gelişmenin de Suriye'yi etkilediğini söyledi.
Bahreyn ve Katardan sonra Şam’a geçen Davutoğlu, temaslarını basın mensuplarına değerlendirdi. Davutoğlu, Esad ve Muallim ile baş başa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirildiği belirterek, ülkede meydana gelen gelişmelere ilişkin Türkiye'nin görüşlerini dile getirdiğini söyledi.
Davutoğlu, "Bu görüşmelerde Esad'ın, Ortadoğu'da değişim rüzgarları esmeye başladığı ilk günden itibaren vurguladığı reform ihtiyacına verdiğimiz önemi bir kez daha kendisi ile paylaştık. Gerçekten Suriye bizim için hem uzun kara sınırımız hem de son yıllardaki iş birliğimiz, yoğun yakın ilişkilerimiz dolayısıyla bütün Ortadoğu'da en çok önem verdiğimiz ülkedir" dedi.
Arabuluculuk yapmıyoruz
"Bazı ülkelerin Türkiye üzerinden Suriye'ye mesaj ilettiğine" dair iddialara cevap veren Davutoğlu, "Türkiye'nin hiçbir ülkeye, bir başka ülke adına mesaj taşımadığını ve Türkiye'nin kendi özgün görüşlerini hem doğu hem de batı ülkeleri ile paylaştığını" söyledi.
Davutoğlu, Suriye'de meydana gelen olaylara ilişkin de Türkiye'nin herhangi bir arabuluculuk rolü üstlenmediğini belirterek, "Bunlar Suriye'nin kendi iç çalışmalarıdır ama biz bu anlamdaki kanaatlerimizi ve Suriye'nin sosyal dokusunun daha sağlam temeller üzerinde, toplumsal barışı sağlayacak şekilde geliştirilmesi konusundaki görüşlerimizi paylaştık. Suriye'deki her gelişmenin Türkiye'yi etkileyeceğini, etkilediğini, Türkiye'deki her gelişmenin de Suriye'yi etkileyeceği bilincinde olarak ortak kaderimizle ilgili her konuyu paylaşıyoruz" dedi.
Filistin gözardı edilemez
Hamas'ın Şam'da yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüşen Davutoğlu, Meşal ile Filistinli grupların arasında uzlaşının sağlanmasına yönelik girişimleri değerlendirdiğini söyledi.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde yapılan görüşmede, El Fetih ve Hamas gruplarının, Filistin'de birliğin sağlanması için birlikte hareket etmeleri konusu değerlendirildi. Türkiye'nin, Filistinli gruplar arasında uzlaşının sağlanması amacıyla Hamas ve El Fetih arasında doğrudan görüşme yapılmasını desteklediği kaydedildi.
Filistin lideri Mahmud Abbas, Filistin'de birliğin sağlanması amacıyla bazı adımlar atılabileceğini ve bu çerçevede Hamas ile temas kurulabileceğini belirtmişti. Ankara, bu açıklamanın ardından ilk aşamada Abbas yönetimiyle görüşmeler yaptı. Meşal ile yapılan görüşme ise bu sürecin ikinci adımını oluşturuyor.
Davutoğlu, "Biz, bir taraf adına diğerini ikna eden konumda değiliz. Olumlu olan taraf, her iki taraf da ulusal uzlaşının bir an önce gerçekleşmesini arzu ediyor. Sayın Abbas hükümetin kurulmasına öncelik verirken, Sayın Meşal uzlaşının bütün unsurları ile hayata geçirilmesine önem veriyor. Biz ortak bir zemin oluşturulabileceği kanaati edindik" dedi.
"Ortadoğu'daki değişim dalgası esnasında Filistin sorununun gözardı edilmemesi gerektiğine" dikkat çeken Davutoğlu, "Ortadoğu'daki değişim dalgasının ve birçok sorunun merkezinde Filistin sorununun çözülememiş olmasının bulunduğunu" kaydetti.