Sığınmacılar yeni güzergah arayışında
Macaristan'ın Sırbistan sınırını kapatmasının ardından sığınmacıların bir kısmı yeni rota arayışına girerek Hırvatistan'a doğru yöneldi. Ancak Hırvatların nasıl tepki vereceği merak ediliyor.
Abone olMacaristan'ın Sırbistan sınırını kapatması ve sınıra yakın Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde olağanüstü hal ilan etmesinin ardından sığınmacıların bir kısmı Hırvatistan'a doğru yöneldi ancak bu ülkenin muhtemel akına karşı nasıl tepki vereceği belirsizliğini koruyor.
Hırvat yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamada sığınmacı akınının ülkelerini etkilemeyeceğini belirtseler de, yeni gelişmeler karşısında nasıl bir tutum izleyecekleri merakla bekleniyor.
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, dün yaptığı açıklamada, Macaristan rotasının değişmeyeceğini, sığınmacıların Hırvatistan'a gelmesini beklemediklerini ifade etmişti. Ancak sığınmacıların bir kısmı sınırın Sırbistan tarafındaki Şid şehrine yönelirken, bazı grupların tali yollardan ve tarlalık alanlardan Hırvatistan'a girmeye başladıkları görüldü.
Yeni rota neresi olacak?
Aylardır Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Macaristan koridorunu kullanan sığınmacıların, Macaristan'ın aldığı önlemler karşısında iki yeni rotaya yönelmesi bekleniyor. Hedefleri Batı Avrupa ülkeleri olan sığınmacıların yeni rotasının Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Hırvatistan-Slovenya-Avusturya ya da Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Hırvatistan-Macaristan olması bekleniyor.
Macaristan'ın, Sırbistan sınırını kapatmasına ve sınır boyunca tel örgü çekmesine rağmen Hırvatistan üzerinden gelebilecek sığınmacı akınına nasıl bir tepki vereceği de belirsizliğini koruyor.
Sığınmacıların birçoğu, Hırvatistan üzerinden yeniden Macaristan'a girmeyi deneyeceklerini belirtse de Slovenya üzerinden Avusturya'ya uzanan rotanın da ihtimallerden biri olması bekleniyor. Hırvatistan-Sırbistan sınırında sekizi kara, ikisi demir yolu olmak üzere 10 sınır geçiş noktası bulunuyor.
Batı Avrupa'ya geçiş için bir başka rota olan Romanya-Macaristan-Avusturya hattı ise, Macar hükümetinin Romanya sınırına da tel örgü çekebileceğini açıklaması ve mesafenin uzaklığı ve zorluğu nedeni ile düşük ihtimal olarak görülüyor.
Avvrupa Birliği (AB) Komisyonu dün yaptığı açıklamada Avusturya yetkililerinin, 16 Eylül'den itibaren Macaristan, İtalya , Slovakya ve Slovenya sınırlarında geçici olarak kontrollere başlayacaklarını bildirdi. Bu da Slovenya veya Macaristan'a ulaşması halinde dahi Avusturya'ya girişin kolay olmayacağına işaret ediyor. Avusturya'ya ulaşılması durumunda ise bu kez hedef ülke olan Almanya'ya girişte sığınmacıları katı sınır kontrolleri bekleyecek.
Sığınmacılar için "mayınlı arazi" riski
Öte yandan sığınmacıların Hırvatistan'a giriş yapmaya başladığı doğu bölgesi, eski Yugoslavya'nın dağılması sürecinde Sırp ve Hırvat ordularının en yoğun çatışma bölgelerinden biriydi. Başta ormanlık alanlar olmak üzere bölgede çok sayıda mayınlı arazi olabileceği tahmin ediliyor.
Umuda yolculukları boyunca sayısız tehlikeyle karşı karşıya kalan sığınmacıların, yeni rotalarındaki yolları tam olarak bilmiyor olmaları mayınlı arazilerin bu kişiler için yeni bir tehlike olabileceği ihtimalini doğuruyor.
Ulusal Güvenlik Konseyi toplanacak
Bu arada sığınmacıların sabah saatlerinde Hırvatistan'a girmeye başlamalarının ardından, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplanmaya çağırdı.
Cumhurbaşkanı Kitaroviç, en kısa zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplanıp sığınmacı konusunun görüşülmesi gerektiğini belirterek, bu toplantıda gerek insani yardım konusunun gerekse güvenlik tedbirlerinin kararlaştırılacağını bildirdi.
Sığınmacı krizinin kısa sürede bitmeyeceğini ifade eden Kitaroviç, bazı AB ülkelerinin sınırlarındaki güvenliği artırmasıyla sığınmacı akınının Hırvatistan'a kaydığını belirtti.