Shell Nijerya'daki petrol sızıntısını temizlemedi

Uluslararası Af Örgütü, petrol şirketi Shell'in Nijerya'daki petrol sızıntısını örtbas ettiğini ileri sürdü

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), "Shell'in Nijerya'daki petrol sızıntısını temizlemediğini" belirten bir rapor yayımladı. 

Amnesty ve Çevre, İnsan Hakları ve Gelişim Merkezi'nin (CEHRD) ortak raporunda, Shell'in bölgede faaliyet göstermeye başladığı 1958 yılından beri yüz binlerce Nijeryalı'nın geçim kaynağı olan tarım alanlarını kullanılamaz hale getiren petrol sızıntılarını temizlemediği ve skandalı "örtbas ettiği" yönünde ifadelere yer verildi. 

Raporda, dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Shell'in, 1975 ve 2012 yıllarında iki defa sızıntıları temizlediğine dair açıklamalarına rağmen, sızıntının meydana geldiği ülkenin güneyindeki Ogoniland bölgesinde bitkilerin çürüdüğü, nehirlerdeki balık türlerinin yok olduğu ve içme suyu sıkıntısının başladığı kaydedildi. 

Nijerya'da faaliyet gösteren Shell'in çevreyle ilgili standartlara uymadığı belirtilen raporda, Nijerya hükümetinin de sektörü denetlemede ve halkın haklarını korumada ihmalkar davrandığı ifade edildi. 

Öte yandan, Shell'in Nijerya yöneticileri, rapordaki bulguların gerçeği yansıtmadığını savunarak, Ogoniland'dakiler de dahil olmak üzere tüm sızıntıların temizlendiğini savundu.  

Nijer deltasında 1958'den beri faaliyet gösteren Shell'in hasarlı petrol boru hatlarından ve kuyularından her yıl tonlarca petrol sızdığı belirtiliyor. 

Birleşmiş Milletler'in 2011'de, Nijerya'nın güneyinde 2008 ve 2009'da meydana gelen petrol sızıntısı nedeniyle büyük çapta kirlilik oluştuğu ve izlerin bölgeden silinmesinin 30 yıl alabileceğini ortaya koyan raporundan sonra Shell sızıntıyı temizlediklerini açıklamıştı. 

Shell ocak ayında, 2008 ve 2009'da neden olduğu iki petrol sızıntısı için 84 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş ve kirlenen Bogo Nehri'ni temizleyeceğini bildirmişti. 

Afrika'nın en büyük, dünyanın 7. büyük ham petrol ihracatçısı olan Nijerya'daki Ogoni halkı 1993'te Shell'in bölgeden çıkması için protestolar düzenlemişti. 

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı