Seçim ülkeyi çıkmaza sokabilir

Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçim siyasi bir çıkmaz yaratabilir.

Abone ol

ATİNA - Yunanistan'da dün alınan karar uyarınca 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerin hiçbir tarafa kesin zafer vermeyerek, uluslararası kurtarma planının uygulanmasını tehlikeye sokabileceği belirtiliyor. Teknokrat Başbakan Lucas Papademos dün Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile, ardından da kabinesiyle yaptığı toplantıdan sonra seçim tarihini açıkladı. Halka hitaben yaptığı konuşmada Papademos, "Yunanistan zorlu bir yolun ortasındadır. Yapacağımız tercihler sadece seçimden sonra kurulacak hükümeti değil, gelecek 10 yıllar boyunca Yunanistan'ın yolunu da belirleyecektir" dedi.

Sosyalist hükümetin yıkılmasından sonra geçen yıl siyaset dışından göreve çağrılan Papademos, kabine toplantısında da, kurtarma planı uyarınca yapılması gereken bir dizi zorlu reform için gerekli yasaları geçirecek olan yeni parlamentonun 17 Mayıs tarihine kadar toplanacağını umduğunu söyledi. Ancak seçim sonuçlarının, uzun koalisyon pazarlıklarına yol açacağından korkuluyor. Papademos hükümetine destek vermiş olan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi ve sosyalist PASOK kurtarma planına onay verdikleri için bir miktar seçmen desteği kaybetmiş durumdalar. Dolayısıyla her iki partinin de tek başına iktidar olacak kadar oy alamayabilecekleri düşünülüyor.

Halen kamuoyu yoklamalarında en öndeki parti olan Yeni Demokrasi'nin lideri Antonis Samaras, hafta sonunda yaptığı konuşmalarda seçmene düşük emekli maaşlarını yükseltme ve istihdam yaratma sözü verdi. Son anketlere göre seçimde Yeni Demokrasi yüzde 18 ile 25 arasında oy kazanabilir. 2009 yılındaki seçimde yüzde 43.9 ile zafer kazanan Sosyalist PASOK partisinin ise bu kez yüzde 11-16 arasında oy alması bekleniyor.

 (Reuters)
 

Hazine yarın bir ihale düzenleyecek DEAŞ’ın bombacısı İstanbul’da yakalandı YÖK'ten "Üniversite sistemi değişiyor" haberine yalanlama İBB duyurdu: Bugün İETT, otobüs ve metrobüs ücretsiz MotoGP Japonya Grand Prix'sini Francesco Bagnaia kazandı