Şalit, 5 yıl sonra özgür

Hamas'ın 5 yıldır esir tuttuğu İsrailli asker Şalit, özgürlüğüne kavuştu. Şalit'in ilk açıklaması "Yapacak çok şeyim var" oldu.

Abone ol

TEL AVİV - İsrailli uzman çavuş Gilad Şalit, helikopterle geldiği İsrail'in askeri hava üssü Tel Nof'ta, ilk kez ailesiyle bir araya geldi. İsrail Ordu Sözcülüğü ise yaptığı açıklamada esir takasının tamamlandığını bildirdi. 

Şalit: Yapacak çok şeyim var

İsrailli asker Gilad Şalit, sağlığının iyi olduğunu söyledi.

Şalit, serbest kalmasının ardından Mısır televizyonuna verdiği demetçe, "Artık özgürüm. Yapacak çok şeyim var" dedi.

Anlaşmanın İsrail'le Filistin arasında barışa katkı sağlayacağını umduğunu ifade eden Şalit, serbest kalacağından bir hafta kadar önce haberdar olduğunu bildirerek, daha uzun yıllar tutsak kalacağından korktuğunu da kaydetti. Ailesini ve arkadaşlarını özlediğini anlatan Şalit, halen İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinlilerin tamamının serbest kalmasının kendisini mutlu edeceğini de ifade etti.

"İsrail devletine hoş geldin"

Şalit'i havalimanında, helikopterin indiği yerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı. Netanyahu'ya selam duran Şalit, Başbakan'la kucaklaşmasının ardından, babası Noam Şalit ile kucaklaştı. Netanyahu, Şalit'e "Merhaba Gilad, İsrail devletine hoşgeldin. Seni evde görmek güzel" dedi.

Şalit, hava üssündeki törenin başlamasından önce anne ve babası Noam ve Aviva Şalit'in yanı sıra aynı yerde kendisini bekleyen kardeşi Yoel ve dedesiyle özel bir odada bir araya geldi.

Tel Nof'taki karşılama töreninde konuşma yapan İsrail Başbakanı, mutluluk ve acının aynı anda yaşandığını belirtti. Görevlerinden birinin, tutsak askerin sağ salim geri döndürülmesi olduğunu söyleyen Netanyahu, "Bugün bu görev tamamlanmıştır" dedi.

Öte yandan, İsrail Ordu Sözcülüğü, İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma uyarınca, Şalit'in serbest bırakılması anlaşmasının ilk bölümünün tamamlandığını açıkladı.

Açıklamada, serbest bırakılması öngörülen 477 Filistinli tutuklunun tümünün Ramallah yakınındaki Ofer cezaevi, Gazze ile yakın Kerem Şalom geçişi ile Batı Şeria'da, İsrail ve Mısır'da salıverildiğini bildirdi.

Açıklamada, Uluslararası Kızılhaç'ın tutukluların transferine yardımcı olduğu da kaydedildi.

Filistinli tutuklular Gazze'de

Anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan Filistinlilerden bir grup da Refah sınır kapısından Gazze Şeridi'ne giriş yaptı.

İsrailli asker Gilad Şalit'in İsrailli yetkililere teslim edilmesinin hemen ardından, takas anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan 477 Filistinli tutukluyu taşıyan otobüsler Gazze'ye ulaştı.

İlk otobüsün gelmesinden sonra aileler içeri alınmaya başladı.

Filistinlilerin bir kısmını taşıyan otobüslerin oluşturduğu konvoyun Ramallah kentinde doğru gittiği ve burada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kabul edileceği bildirildi.

Takas anlaşması kapsamında salıverilecek diğer 550 Filistinli tutuklunun ise iki ay içinde serbest bırakılması bekleniyor.

Ahmet Mümtaz Taylan'a dolandırıcı şoku! Narin Güran bulundu mu? Görüntüleme cihazları getirildi Yazar Cengiz Aytmatov'un kardeşi hayatını kaybetti Öğrencilere verilen ulaşım desteği devam edecek mi? Tarifsiz acı! Aynı gün hem annesini hem ablasını kaybetti