Rusya, Belarus'un gaz vanasını açtı

Rus Gazprom, Belarus'un yüzde 60 oranında azaltılan gaz miktarını yeniden normal seviyeye çıkarttı.

Abone ol

MOSKOVA - Rus Gazprom, Belarus'un gaz borcunu ödemesinin ardından, yüzde 60 oranında azaltılan gaz miktarının yeniden normal seviyeye yükseltildiğini açıkladı.

Ancak şimdi de Belarus, Rusya'nın 260 milyon dolarlık transit ücretini ödememesi halinde Avrupa'ya giden gazı kesme tehdidinde bulundu.

Kremlin Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Gazprom Bakanı Aleksiy Miller'in, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e, Belarus'a gaz miktarının bugünden itibaren normal seviyeye çıkarılacağını aktardığı belirtildi.

Belarus'un, borcunu ödedikten sonra Rusya'dan 260 milyon dolar transit ücreti istemesiyle iki ülke arasındaki gaz savaşı yeni bir boyuta taşındı. Gazprom, Belarus'a transitten kaynaklanan borcunun bulunmadığını açıkladı.

Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov bir basın toplantısı düzenleyerek, aralarındaki sözleşmeye göre Belarus'a 228 milyon dolar ödediklerini ancak Belarus'un, Gazprom'un kabul etmediği seviyede yüksek geçiş ücreti istediğini söyledi.

Kupriyanov, Minsk'in transit ücretinin yükseltilmesi talebine olumlu yanıt vermeyeceklerini belirtti. Gazprom'un bu tavrına Rusya Başbakanı Vladimir Putin'den de destek geldi. Putin, Miller'ı kabulünde yaptığı açıklamada, transit ücretlerinin ayrıca ele alınması gereken farklı bir konu olduğunu söyledi.

Miller da Putin'e, Rusya'nın dün Avrupa'ya gönderdiği gaz miktarında Belarus'un borulardan gaz çekmesi nedeniyle yüzde 20'lik bir düşüş olduğunu söyledi.

Tüm gaz ihtiyacını Rusya'dan, Belarus üzerinden gelen boru hattıyla karşılayan Litvanya dün Minsk'in transit gaz miktarını azaltması yüzünden gazı yüzde 40 oranında düşüşle almış ve buna tepki göstermişti.

AB Enerji Komiseri Guenther Oettinger de bu duruma tepki göstererek ne Rusya'nın ne de Belarus'un anlaşmazlıklarına başkalarını dahil etmemesi gerektiğini belirtmişti. Oettinger, "Litvanya'ya verilen gaz miktarını azaltma, AB'nin tamamına karşı bir saldırıdır. Bizim beklentimiz Rusya ve Belarus arasındaki krizin ve politikaların Avrupa'ya sıçratılmaması. Hem Rusya hem de Belarus'un AB ile iyi ilişkilere ihtiyacı var" ifadesini kullanmıştı.

Bazı sosyal ağ ve sitelere soruşturma başlatıldı BinBin’in halka arzı başarıyla tamamlandı Fransızlar yatırım için kur istikrarı bekliyor Eren: Irak'ta, 5 milyar dolarlık proje üstlenebiliriz Turizmde eski kazanç yok yatırımda geri dönüş uzadı