Rumlara, Rus kredi musluğu açıldı

2,5 milyar euroluk Rus kredisi için imzalar atıldı.

Abone ol
LEFKOŞA - Rusya'nın, kısa vadeli mali ihtiyaçları için Kıbrıs Rum yönetimine vereceği toplam 2,5 milyar euroluk krediyle ilgili anlaşma dün Moskova'da imzalandı.
Rus kredisinin 590 milyon euroluk ilk dilimi, 31 Aralık'tan önce Rum devlet kasasına girecek. Rus kredisinin 1 milyar euroluk dilimi Şubat, son dilimi ise Mart ayında verilecek.
Rum basınına göre, dünkü kredi anlaşması, Rum yönetimi Maliye Bakanı Kikis Kazamias ve Rusya Maliye Bakanlığı Müsteşarı Sergey Stortsak tarafından imzalandı.
Rus devlet ajansı, 2,5 milyar euroluk Rus kredisinin yüzde 4,5 faiz ve 4,5 yıl vade öngörmesine rağmen Rum yönetiminin, herhangi bir masrafı olmaksızın erken ödeme yapma hakkına da sahip olduğunu duyurdu.
Rum yönetiminin 2012'deki mali ihtiyacı 3,6 milyar euro
Bu arada, Haftalık Kathimerini gazetesi Rum yönetiminin 2012 yılı içerisinde 3,6 milyar euroya ihtiyacı olduğunu, 2012 içerisinde vadesi sona erecek çok sayıda borç olduğunu, Rum yönetiminin uluslararası piyasalar tarafından dışlandığı bir dönemde bunun kamu maliyesinde endişe yarattığını bildirdi.
Gazete, Rum Maliye Bakanlığı bünyesindeki Kamu Borcunun Yönetilmesi Dairesi;nin verilerine dayanarak, 2012 yılı içerisinde toplam 2.539 milyar euro tutarında bir "parti" borcun vadesinin dolacağını, Rum Maliye Bakanı Kazamias'ın elinde, mevcut borcun Rus kredisiyle yeniden finanse edilmesi "anahtarı" bulunduğuna işaret etti.
Gazete, Rusya'dan alınacak kredi ile devletin 2012 sonuna kadarki ihtiyaçlarının karşılanamayacağı değerlendirmesini yaptı.
2024 Nobel Fizik Ödülü yapay zeka çalışmasına gitti! KYK burs ve kredi başvuruları başladı EPDK Başkanı Yılmaz: Siber güvenlik ulusal bir öncelik hali aldı Uraz Kaygılaroğlu tepki çeken fotoğraflarla ilgili sessizliğini bozdu Gıda işletmelerine bu yıl 940 bin 238 denetim gerçekleştirildi