Rum kesimi de AB'nin kapısını çalacak

Yunanistan'daki krizin Kıbrıs Rum kesimini derinden etkilediği, haziran ayı içinde Rum kesiminin kurtarma paketi için Euro Bölgesi'nin kapısını çalacağı iddia edildi.

Abone ol

İSTANBUL – Euro'nun geleceğiyle ilgili belirsizlik devam ederken, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın ardından Rum kesiminin de AB'den yardım isteyeceği konuşuluyor.

Wall Street Journal Deutschland'ın haberine göre, Yunanistan'daki krizin Kıbrıs Rum kesimini derinden etkilediği, haziran ayı içinde Rum kesiminin kurtarma paketi için Euro Bölgesi'nin kapısını çalacağı iddia edildi.

Gazetenin haberinde Kıbrıs Rum kesiminin kurtarma paketi şemsiyesi altına alınmasının Euro Bölgesi'ni fazla etkilemeyeceği savunuldu. Euro Bölgesi'nde mali sıkıntıya düşen ülkeler için oluşturulan fonda biriken paranın, Yunanistan'a yapılacak yardım sonrasında 250 milyar Euro'ya ulaştığı belirtildi.

Mali birlik için önemli bir hamle gelebilir

Öte yandan Almanya Başbakanı Angel Merkel, euro kullanan ülkeler arasında bütçe disiplini sağlanması için gündeme getirilen "mali anlaşma" istenilen hedefe ulaşamayınca, çok daha iddialı bir hedef için çalışmalara başladı.

Reuters'ın haberine göre, Merkel, euro bölgesi ülkeleri arasında mali birliğin sağlanması için euro bölgesi çapında maliye üzerinde yetkileri olan merkezi bir yapının kurulmasının yanı sıra, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Adalet Divanı'na yeni yetkiler verilmesi gibi bir dizi değişiklik için çalışmaya başladı. 

Alman yetkililer Merkel'in ayrıca euro ülkelerinde istihdam piyasası, sosyal güvenlik ve vergi sistemi reformu yapılabilmesi amacıyla Avrupa çapında ortak bir yaklaşımın benimsenmesi için uğraştığını kaydettiler.

Yetkililer, üye ülkeler için emsali görülmemiş düzeyde egemenlik kaybı anlamına gelen bu değişiklikler hakkında mutabakat sağlamadan, Almanya'nın ortak euro bölgesi tahvilleri ve "bankacılık birliği" denilen uluslarüstü bir mevduat sigorta sistemini değerlendirmeye bile yaklaşmayacağını ifade ediyorlar.

Bütün bu hareketliliğin amacı, 28-29 Haziran'da yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde ülke liderlerinin "mali birlik" için ortak bir görüş benimsemeye zorlamak. Zirvede Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy dahil olmak üzere birçok Avrupalı yetkili atılacak ilk adımlar konusunda önerilerini açıklayacak. 

Reuters'e bilgi veren Avrupa Birliği kaynakları mali birlik için bir iskelet oluşturulmasının ardından yılın ikinci yarısında Avrupa ülkelerinin bu yapıyı besleyecek ayrıntılar hakkında önerilerini sunacaklarını ifade etti.

Öneriler arasında Almanya'nın ısrarcı olduğu Avrupa Birliği'nin temel anlaşmalarının değiştirilmesi için belirlenecek takvim de bulunuyor. 

Berlin yönetiminden bir yetkili, "Aslında temel soru son derece basit. Ortaklarımız daha fazla Avrupa mı istiyor, yoksa Almanya'dan daha fazla para mı istiyor" dedi.

Euro bölgesi üyesi ülkeler mali birliği sağlayacak adımlar atmaya başlarsa, ülkelerin ulusal para birimlerinden ve dolayısıyla para politikalarından vazgeçtikleri 1999 yılından bu yana en ciddi politika değişikliğine onay vermiş olacaklar.

Engeller ve zorluklarla dolu bu süreç hakkında UniCredit ekonomisti Erik Nielsen, "Dünyanın sonu gelmiyor. Hatta, Avrupa'nın birleşmesinde yepyeni bir eşikteyiz sanki" diyor.

"Fakat bu tür adımlar neden sadece uçurumun kenarına geldiğimizde, başımıza bir kaza gelme ihtimali bu kadar yüksek olduğu bir dönemde söz konusu olur?"

Emniyette müdür ve amir atamaları yapıldı Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı