Roubini’ye göre B planına ihtiyaç var

Roubini, IMF ve AB'nin 110 milyar euroluk yardım paketinin sonucu değiştirmeyeceğini, ancak bir yıl erteleyebileceğini belirtti.

Abone ol

İSTANBUL- Kriz kahini Nouriel Roubini, gelecekte daha çok kriz görüleceğini belirtti. Alman Der Spiegel Dergisi'ne konuşan Roubini, birçok iyimser düşünen ekonomistin aksine dünya ekonomisini doğru tanımlamak için realist bir bakış açısıyla konuyu ele aldığını belirtiyor.

Roubini sözlerine şöyle devam ediyor:

"Genel olarak dünya ekonomisine baktığımda birçok kara bulut gözüküyor. Sadece Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde birkaç başarılı nokta görüyorum. Ama geri kalanı öyle değil. ABD ekonomisi kansız, Japon ekonomisi komada, Avrupa ekonomisi iki kez "double dip"le karşı karşıya kalmış durumda. Avrupa kıtası tamamen bir durgunluğa doğru gidiyor. Yunanistan şokundan önce bile durum parlak değilken, şimdi Euro Bölgesi'nin büyümesi sıfıra yaklaşmış durumda."

Roubini, Yunanistan borç kriziyle ilgili "Yunanistan dolayısıyla tüm piyasaların endişeli, ancak yaşananlar buz dağının sadece görünen kısmı" diyor ve ekliyor: "ABD ve Japonya'nın bile yüksek bütçe açıkları dolayısıyla sorunlar yaşayacak. Belki bu yıl değil, ancak eninde sonunda bu olacak."

"B planına ihtiyacımız var"

IMF ve AB'nin 110 milyar euroluk yardım paketine de değinen Roubini, bu çözümün ancak sonucu bir yıl erteleyebileceğini belirtti.

"Korkarım ki Yunanistan'ın sadece likidite sorunu yok. Asıl sorunu borcunu ödeyemez durumda olması. İflas etmiş bir ülkeye para sağlamak ve onu acı veren kesintiler yapmaya zorlamak, sorunu halletmez. Vergiler artsa da, harcamalar kesilse de Yunanistan daha rekabetçi olamaz. Tam tersine üretim düşebilir, işsizlik artabilir ve pazar payı kaybolabilir. Dolayısıyla bir B Planına ihtiyacımız var."

Roubini, B planını şöyle anlatıyor: "İlk olarak önleyici bir borç yapılandırması gerekiyor. Borçlu ve alacaklılar için de düzgün bir çözüm bulmamız lazım. Ayrıca Euro Bölgesi'ndeki İspanya ve Portekiz gibi ülkeler için de mali düzenlemeler üzerinde çalışmamız gerekiyor."

"Bu kadar çok ülkenin euroya geçişi hata"

Euro'ya geçişin hata olup olmadığı konusundaki sorulara cevap veren Roubini, bunu bir hata olmadığını ancak bu kadar çok ülkeyi bu para birliğine katmanın bir hata olduğunu belirtti.

Roubini, "Krizler kaçınılmaz değildir. Ancak eğer geçmişe bakarsanız, aynı şeylerin sürekli tekrarladığını görürsünüz. Bunlar nedir? Para politikası, dolaylı kırılganlık ve zayıf düzenlemelerdir. Bunlara önümüzdeki yıllarda da tekrar göreceğiz. Büyük ihtimalle, bu yüzden de gelecekte yeni krizler göreceğiz." dedi.

Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı İYİ Parti'de bir istifa daha...