"Türkiye'ye yardımı kesin"

Fransa'da 50 milletvekili, ülkenin içinde bulunduğu mali durum gözönüne alınarak Türkiye'ye yardımın durdurulmasını istedi.

Abone ol

PARİS - Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne üye yaklaşık 50 milletvekilinin, 2011 mali yılı bütçe tasarısında, Fransa'nın AB fonlarına yaptığı katkıdan Türkiye'ye giden bölümün kesilmesi için değişiklik önergesi verdiği bildirildi.

Le Monde gazetesi, Türkiye'ye AB tarafından 2007 ve 2013 yılları arasında verilmesi öngörülen 900 milyon Euro tutarındaki "tam üyelik öncesi fonundan", 127 milyonun Fransa tarafından verilmesinin öngörüldüğünü belirterek, söz konusu değişiklik önergesini sunan milletvekillerinin, "Fransa'nın içinde bulunduğu mali durum gözönüne alınarak", bu yardımını kesilmesini istediğini yazdı.

Değişiklik önergesine imza atan milletvekilleri yayınladıkları bildiride, "gerek Fransızların gerek Türklerin, tam üyelik hedefini artık desteklemedikleri" iddia edildi.

Bildiride, "Fransızlar, bu ülkeye tam üyelik için neden mali yardım yapıldığını anlamıyor. Bu bir ayırımcılık değil. Sadece, Türkiye'nin ne tarih ne coğrafya bakımından Avrupa'da olmadığı çok açık" ifadeleri kullanıldı.

Fransa grevde

Fransa'da emeklilik reformuna karşı çıkan demiryolu ve petrol rafinerisi çalışanlarının grevi devam ederken, ülke genelinde düzenlenen gösteri yürüyüşlerinde hükümet protesto ediliyor.

Başta başkent Paris olmak üzere düzenlenen gösterilerde, hükümete, mecliste kabul edilen, yasalaşması için Senato'nun onayını bekleyen tasarıyı geri çekmesi çağrısı yapılıyor.

Fransa'da geçen hafta düzenlenen gösterilere sendikalara göre, 3.5 milyon, polise göre 1.23 milyon kişi katılmıştı. 

Demiryolu işçilerinin ve havaalanlarında yer hizmetlerinde çalışanlarını grevi yüzünden, ulaşımın ülke genelinde olumsuz etkilendiği bildiriliyor.

Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, yakıt sıkıntısı çekilmesinden endişe eden tüketicilerin benzin istasyonuna akın etmemesi çağrısı yaptı.

Yaklaşık 13 bin benzin istasyonundan sadece 230 istasyonun rafinelerin çalışmamasından olumsuz etkilendiğini belirten Fransız bakan, "Paniğe gerek yok, yeteri kadar stokumuz var"diye konuştu.

Sendikaların büyük tepkisini çeken ve gelecek hafta Senato Genel Kurulunda oylanacak tasarı, emeklilik yaşının 60'tan 62'ye çıkartılmasını öngörüyor.

Fransa'da hükümet, bütçe açıklarını gerekçe göstererek tasarının yasalaşmasını istiyor. Hükümet, önümüzdeki 20 yıl içinde sosyal güvenlik sisteminin iflas etmemesi için 70 milyar Euro tutarında kaynak yaratılması gerektiğini düşünüyor.

Küresel piyasalarda ABD-Çin gerilimi etkisi! Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli AYM'den 5 partiye mali denetim ve suç duyurusu kararı Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız