"Seçime hile karıştı"

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday Abdulmunim Ebu'l-Futuh seçimlere hile karıştırıldığını ileri sürdü.

Abone ol




KAHİRE - Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda gayrı resmi sonuçlara göre yüzde 19 oy alarak dördüncü olan bağımsız aday Abdulmunim Ebu'l-Futuh, seçimlere hile karıştırıldığını, bu nedenle iptal başvurusu yaptıklarını söyledi. Ebu'l-Futuh, düzenlediği basın toplantısında, ikinci tur oylamada seçimin galibi olan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) adayı Muhammed Mursi'yi destekleyip desteklemeyeceği yönündeki sorulara, "Resmi ve kesin sonuçlar açıklanmadan bir şey söylemek istemiyorum. Bu konuyla ilgili açıklamayı resmi sonuçların belli olmasının ardından yapacağım" yanıtını verdi.

Hile ve usulsüzlükleri üç başlık altında topladı

Seçimin ilk tur oylamasında yapılan usulsüzlükler ve hileleri üç başlık altında toplayan Ebu'l-Futuh, kendi seçim kampanyası için çalışan müşahitlerin sandık başlarında durmalarına izin verilmediğini, seçimin birinci gününü ikinci gününe bağlayan gece, sandıkların gözlerden ve müşahitlerden uzak tutulduğunu, ülke genelinde rakip adaylar tarafından halka dağıtılan paranın kişi başına 1000 Cüneyh'e (250 TL) kadar çıktığını, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmen listelerini vermediğini iddia etti.

Yaptıkları incelemelerde, ordu mensuplarının ve seçmen olmayan kişilerin oy kullandığını tespit ettiklerini savunan Ebu'l-Futuh, seçim sonuçlarının incelenmesi için itirazda bulunduklarını hatırlattı. Bu arada Mısır Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerle ilgili yapılan bütün itirazların reddedildiğini duyurdu.

Parti kurması bekleniyor

Siyasi yaşamına nasıl devam edeceğinin gelecek günlerde belli olacağını kaydeden Abdulmunim Ebu'l-Futuh, "Bu seçimlerden biz birinci çıksak dahi, seçimlerin temiz olduğunu söylememiz mümkün değildi" diye konuştu. Seçimlere bağımsız aday olarak katılan İslami eğilimli Abdulmunim Ebu'l-Futuh, kampanyasına katılan gönüllüler ile yapacağı toplantı sonrası, parti, siyasi hareket veya başka bir kurum kurup kurmayacaklarının karara bağlanacağını açıkladı. Siyasi gözlemciler bu hareketin partiye dönüşeceğini tahmin ediyor. Abdulmunim Ebu'l-Futuh, cumhurbaşkanı adaylığını açıkladıktan sonra yönetim kurulu üyesi olduğu Müslüman Kardeşler Cemaati'nden ihraç edilmişti.
 

Hazine yarın bir ihale düzenleyecek DEAŞ’ın bombacısı İstanbul’da yakalandı YÖK'ten "Üniversite sistemi değişiyor" haberine yalanlama İBB duyurdu: Bugün İETT, otobüs ve metrobüs ücretsiz MotoGP Japonya Grand Prix'sini Francesco Bagnaia kazandı