"Petroldeki düşüş MENA'da kredi notu farklılıklarını daralttı"

Fitch'ten yapılan açıklamada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da (MENA) enerji ithalatçısı ve ihracatçısı ülkeler arasındaki kredi notu farklılıklarının, düşük petrol fiyatlarından dolayı daraldığı bildirildi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, düşük petrol fiyatlarının bölgedeki ihracatçı ülkelerde ekonomik çevreyi değiştirdiği aktarılarak, düşük petrol fiyatlarının etkisini azaltma kapasitesinin, kredi notu açısından ülkelerde farklılık gösterdiği vurgulandı.

Bölgede kamu harcamaları ve mali konsolidasyonun büyümeyi negatif etkilemesinin muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, bunun mali durumu etkileme boyutunun ise politikalarla verilen yanıtlara bağlı bulunduğu dile getirildi.

Açıklamada, Fitch'in Brent petrolün varil fiyatının bu yıl için 70 dolar ve gelecek yıl için ise 80 dolar olmasını beklediği anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"MENA'da enerji ithalatçısı ve ihracatçısı ülkeler arasındaki kredi notu farklılıkları, düşük petrol fiyatlarından dolayı daraldı. Bahreyn, en fazla zorlanan ülke gibi görünüyor. Borcun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı, diğer eş ülkelere göre daha yüksek ve bütçesini dengelemek için Brent petrolün varilinin 130 dolar düzeyinde olmasına ihtiyacı var. Umman'da mali durumun başa baş olması için ise Brent petrolün varilinin 100 doları aşması gerek. Ancak Umman'da zengin fonlama varlıkları ve düşük borç yükü, ülkenin kredi notunu destekliyor. 'AA' kredi notuna sahip Abu Dabi ve Kuveyt'in ise 2015 yılında hala mali ve dış fazla vermesi bekleniyor. Suudi Arabistan'da ise düşük petrol fiyatlarının mali duruma etkisi, giderek kötüleşmekte. Bununla birlikte, ülke son derece büyük tamponlara sahip ve neredeyse hiç borcu yok."

Açıklamada, petrol ithal eden ülkelerin düşük petrol fiyatlarından fayda sağladığı da kaydedilerek, "Fitch, MENA'da jeopolitik risklerin diğer bölgelere kıyasla arttığı görüşünde. IŞİD'in faaliyetleri bazı MENA bölgesinde bulunan ülkelerin kredi notu için risk oluşturuyor. Lübnan'ın negatif görünümü, Suriye'deki olayların yayılma potansiyelini yansıtıyor. Ülkede iç politik tansiyon, belirsizliğin ana kaynağı olmayı ve ekonomik reform ve performans çevresini zayıflatmayı sürdürüyor" denildi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı