"Negatif faiz İsveç bankaları için risk değil"
İsveç Merkez Bankası Başkanı Stefan Ingves,''Negatif faiz politikasının global anlamda yayılması İsveç bankacılık sisteminde riskler oluşturmayacak" açıklamasında bulundu.
Abone olİsveç Merkez Bankası Başkanı Stefan Ingves, Japonya ve Avrupa Birliği'nden (AB) gelen negatif faizi derinleştirici açıklamaların devamında, bu hafta Avrupa borsalarındaki bankacılık hisselerinde sert düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Ingves, negatif faiz politikasının global bankacılık sistemi üzerindeki risklerine ilişkin iddialara karşı da "İsveç bankaları bundan etkilenmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.
İsveç Merkez Bankası (Sveriges Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, bankanın politik faiz oranının eksi,35'ten eksi 0,50'ye çekilmesi kararını AA muhabirine değerlendirdi.
İsveç ekonomisinin 2016'da güçlenmeye devam edeceğini belirten Ingves, enflasyonun tahminden daha düşük kalma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı politik faiz oranının eksi 0,35'ten eksi 0,50'ye çekilmesine karar verdiklerini söyledi.Ingves, Japonya ve Avrupa Birliğinden (AB) gelen negatif faizi derinleştirici açıklamaların devamında, bu hafta Avrupa borsalarındaki bankacılık hisselerinde sert düşüşler yaşandığına dikkat çekti.
Ingves şöyle devam etti: ''İsveç Merkez Bankası, faizleri negatife indirme kararının ardından bankalarca çok eleştirildi. Negatif faiz politikasının global olarak yayılmasının, bankacılık sistemi üzerinde riske yol açtığı iddiaları ortaya atıldı. Negatif faiz uygulayan diğer ülkeler için bir şey diyemem ama İsveç banka sistemi risk altında değil. Bankaların minimum seviyede kredi kaybı riski olsa da yüksek derecede kar ediyorlar''
''Faizler 2018'de normale dönecek''
Daha önce, 2016 yılından sonra tekrar faizleri yüzde 2'ye çıkarmayı düşündüklerini vurgulayan Ingves, enflasyonun beklenenin altında kalması nedeniyle faizlerin normale dönmesinin 2017 ve 2018 yılının başını bulabileceğini sözlerine ekledi.
Medyada yer alan İsveç'te 2-3 sene sonra banknotların kaldırılacağı ile ilgili haberleri değerlendiren Ingves, ''Banknotların ortadan 2 sene içinde kaldırılması öngörüsü çok erken. İsveç piyasasında elektronik ödeme şekillerinin banka kartları ile hızlı bir şekilde uyum sağlaması halkın daha az para kullanmasına neden oluyor. İsveç ticaret ve alışverişi dijital ortama kaydırma alanında dünyanın en önde gelen ülkesi. 10-15 yıl sonra mobil ödeme sistemlerinin daha da gelişmesi ile halkın tamamen kağıt ve demir parayı kullanmaktan vazgeçeceği gözlemleniyor. Bu durumda zaten para da otomatik olarak piyasadan kalkmış olacak'' dedi.