"İstanbul'un tarihi mirası tehlike altında değil"

UNESCO, Türkiye'den tarihi yarımadanın görüntüsünün zedelenip zedelemeyeceğinin tespiti gibi çeşitli taleplerde bulundu.

Abone ol

İSTANBUL- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Brezilya'da toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin, İstanbul'un tarihi alanlarının tehlike altında olduğu yönündeki talepleri oy birliğiyle reddettiğini bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, BM UNESCO Dünya Mirası Komitesi, 34. yıllık toplantısı için Brezilya'da toplandı. Toplantının bir oturumunda, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde kayıtlı olan İstanbul'un 4 tarihi alanındaki sorunları ve ilerlemeler tartışıldı.

Toplantıya katılan Türk heyeti, komite üyelerine bir sunum yaparak soruları cevaplandırdı. Tartışmalar sonucunda Dünya Kültür Mirası Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin son dönemdeki olumlu adımlarını ve somut çabalarını dikkate alarak, İstanbul'un "Dünya Kültür Mirası Listesi"nden çıkarılarak "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alınması yönündeki talepleri oy birliğiyle reddetti.

UNESCO'nun talepleri

UNESCO, Türkiye'den önümüzdeki dönem içinde bazı hususları sonuçlandırmasını talep etti. Bunların başında, Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi'nin başta Süleymaniye Camisi olmak üzere İstanbul'un tarihi yarımadasının görüntüsünü zedeleyip zedelemeyeceğinin tespiti için bağımsız bir etki değerlendirmesi yaptırılması talebi geliyor.

Bunun yanı sıra İstanbul'un tarihi alanlarının bütünsel biçimde korunması için hazırlanmakta olan Yönetim Planı'nın bir an önce bitirilmesi, büyük ölçekli altyapı projeleri uygulanmadan önce kültür mirası üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, Osmanlı ahşap evlerinin bütünsel bir plan içinde korunması gibi hususlar yer alıyor.

Kararda, Four Seasons Oteli'nin ek inşaatının mahkeme kararıyla durdurulması memnuniyetle karşılanıyor. Kararda ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Koruma Uygulama Denetim Bürosu'nu (KUDEB) Osmanlı ahşap mimarisinin korunması ve rehabilitasyonu için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalardan övgüyle bahsedildi.

21 ülkeden uzmanlardan oluşan komitenin kararı, 3 Ağustosta nihai hale gelecek.

Dünya Kültür Mirası Komitesi, Türkiye'nin de taraf olduğu 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasını denetleme görevi yapıyor. Anılan sözleşme, seçkin evrensel değeri olan varlıkları "Dünya Mirası" olarak niteliyor ve taraf ülkeleri buları en iyi şekilde korumakla yükümlü kılıyor.

UNESCO, İstanbul'u "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne alış gerekçesinde Süleymaniye Camisi'ni "insan dehasının emsalsiz bir başyapıtı ve Osmanlı yapılarının en üst rütbesi" olarak nitelemişti. UNESCO uzmanları ve Dünya Kültür Mirası Komitesi, Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün yapılmasına itiraz etmiyor, hatta köprünün tarihi yarımadadaki trafiği azaltmak bakımından yararlı olabileceğini ifade ediyor.

Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası Genel Sağlık Sigortası prim borçları silinecek Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı