"Ekonomiyi etkilemez"

Şimşek, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail'in müdahalesinin Ortadoğu'dan olumlu tepki alacağını, belki ekonomik zarardan çok olumlu katkı yapacakğını söyledi.

Abone ol

BRÜKSEL- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail saldırısından sonra Türkiye ile İsrail arasında ortaya çıkan durumun Türk ekonomisine önemli bir yansıması olmayacağını söyledi ve "Ortadoğu'dan olumlu tepki, belki zararların karşılanmasının ötesinde olumlu katkı yapacak" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Avrupa Politika Merkezi (EPC) ve TUSCON'un ortaklaşa düzenlediği "Küresel Kriz ve Türk Ekonomisi" konulu toplantının ardından Türk basınının sorularını yanıtladı.

Şimşek, İsrail'le yaşanan son olayın ekonomiye yansımalarına ilişkin bir soru üzerine, son olaylardan sonra İsrail'le ilişkilerin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını ifade etti ve İsrail'in bu yaptıklarının sonuçlarına katlanacağını vurguladı.

Olayın ardından hükümet olarak bir takım adımlar attıklarını, bunun dışındaki adımların da hükümet tarafından kararlaştırılacağını belirten Şimşek, ancak son gelişmelerin ilişkilerde önemli bir yara açtığını ve ilişkilerde geri dönüşü olmayacak şekilde bir tahribat yarattığını kaydetti.

"Yansıma olacağını sanmıyorum"

Maliye Bakanı, olayın ardından İsrailli turistlere ilişkin rezervasyonların iptal edildiğinin hatırlatılması ve bunun ekonomiye yansımalarının sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Ben, önemli bir yansıma olacağını sanmıyorum. Muhtemelen İsrail'den gelecek, gelmesi beklenen turistlerin birkaç katı turist belki Ortadoğu'dan gelecek. Ortadoğu'dan gelen turistlerin turist başına harcaması da İsraillilerin birkaç katı.

Bu tür konularda, insanlığı ilgilendiren konularda bu türden ufak tefek ekonomik kayıplar bizim için önemli değil. Bizim için önemli olan onurlu bir duruştur. Bu konuda ülke olarak kararlıyız. Dolayısıyla (şu olur, bu olur) şeklindeki değerlendirmeleri şu anda pek mühim, önemli görmüyoruz.

Ben yine de bunların ekonomideki yansıması sınırlı olur diye düşünüyorum. Çünkü İsrail'in bizimle olan ticareti olsun, İsrail'den gelen turistler olsun, bu ülkeden gelen doğrudan yatırımlar olsun zaten Türk ekonomisi içindeki payı düşük düzeyde, anlamlı değil. Rakamlar yüzde 1'lerin de altında. İsrail'le son yaşanan kriz neticesinde bunun Türk ekonomisine yansımaları da son derece sınırlı olacaktır.

Hatta dediğim gibi olaya sadece ekonomik açıdan bakarsanız, Ortadoğu'dan olumlu tepki, olumlu etki, İsrail'le olan krizin ekonomide yaratabileceği ufak tefek zararları gidermenin de ötesinde çok daha olumlu katkı yapacaktır. Yani etkisi çok daha farklı olacaktır.

Ben net bazda herhangi bir olumsuz etki beklemiyorum. Velev ki böyle bir etki olsa dahi bizim için önemli olan prensiplerimizdir. Bu tür ülke olarak ekonomik zararlara biz katlanabiliriz ki ben olacağını sanmıyorum.

Hatta Türkiye'nin ekonomik olarak çok daha iyi bir konumda olacağını tahmin ediyorum. Önemli olan bizim için Gazze'deki insanlık dramanın sona ermesi, İsrail'in bu korsanvari yaklaşımları bir kenara bırakması, devlet terörünü bir daha hiçbir şekilde ortaya koymamasıdır."

Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'