"Daha fazla ülkenizi cezalandırmayın"

İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, televizyon tartışma programlarının seçim sürecini canlandırdığını söyledi.

Abone ol

LONDRA - İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İngiliz seçmenlere yönelik olarak, "Irak konusunda bizi yeterince cezalandırdınız. Daha fazla ülkenizi cezalandırmayın" dedi.

İşçi Partisi milletvekili ve Dışişleri Bakanı Miliband, Guardian gazetesinin bugünkü sayısında yer alan demecinde, 6 mayısta yapılacak genel seçimle ilgili görüşlerini anlattı.

İngiltere seçim ve siyasi tarihinde ilk kez yapılan, ABD'dekine benzer televizyondan canlı yayımlanan tartışma programlarını değerlendiren Miliband, "Televizyon tartışma programlarının seçim sürecini canlandırdığını" söyledi.

Seçimle ilgili yapılan son kamuoyu yoklamalarında, David Cameron liderliğindeki ana muhalefet Muhafazakar Partinin gerisinde kalan Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisi, üç büyük siyasi parti liderinin televizyondaki tartışma programlarının ardından ülkedeki üçüncü büyük siyasi parti olan Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokrat Partinin de gerisine düştü.

"Clegg'in neyi savunduğu daha açık"

Guardian'a verdiği demeçte Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'yi sık sık eleştiren David Miliband, "David Cameron siyasi olarak nasıl biri olduğuna karar veremiyor. Ancak Clegg neyi savunduğunu ya da karşı olduğunu daha açık ortaya koyuyor" dedi.

İşçi Partisinin en çok eleştirildiği konuların başında gelen Irak'ın işgaline de değinen ve bazı insanların Irak'ın işgali konusundaki duygularını anladığını ifade eden Miliband, Irak konusu yüzünden hükümetten istifa eden milletvekillerinin olduğunu söyledi. Miliband, seçmenlere seslenerek, "Ama neden Irak konusunda ülkenizi cezalandırasınız ki, nitekim alternatif hükümet olan Muhafazakar Parti de Irak savaşına onay vermişti" diye konuştu.

İşçi Partisinin 13 yıllık iktidarı döneminde eleştirildiği konuların başında, İngiltere'nin ABD ile birlikte işgal ettiği Irak yer alıyor. Ülkede bu çerçevede geçen yıl başlatılan "Irak Soruşturması" kapsamında, Irak savaşı döneminin İşçi Partili Başbakanı Tony Blair başta olmak üzere, o dönemde İşçi Partisi hükümetinde yer alan Gordon Brown ve David Miliband de ifade vermişti.

Muhafazakar Partinin AB konusunda şüpheci olduğunu da anımsatan Miliband, İngiltere dış politikası için en büyük tehlikenin, Avrupa'da "soyutlama taraftarı" olması olacağını da ifade etti.

Muhafazakar Parti önde

İngiltere'de genel seçime 12 gün kala, BBC'nin de yer verdiği "poll of polls" şirketinin anket sonuçlarına göre, Muhafazakar Parti yüzde 33'le liderliğini sürdürüyor. Muhafazakarları yüzde 30 ile Liberal Demokrat Parti, yüzde 27 ile İşçi Partisi ve yüzde 10 ile diğer partiler takip ediyor. Mevcut verilere göre ülkede hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edemiyor, bu da koalisyon hükümeti kurulabileceği yorumlarına neden oluyor.

Ülkedeki üç büyük siyasi partinin liderlerinin katıldığı tartışma programları seçmenlerin tercihlerine yön verirken, Brown, Cameron ve Clegg'in gelecek hafta son olarak BBC'de ekonomiyi tartışması bekleniyor.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Venezuela Devlet Başkanı Maduro yeni kabinesini açıkladı Bisiklet ve motosiklet aksamı ithalatında gözetim uygulanacak Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne 450 öğrenci alınacak DMM'den Metris Cezaevi'ndeki olaya ilişkin açıklama