Parlamento, Plevneliev'in seçim vetosunu reddetti
Bulgaristan Cumhurbaşkanı tarafından seçim kanunun veto edilmesinin ardından bugün olağanüstü toplanan parlamento, veto kararını 80'e karşı 138 oyla reddetti
Abone olSOFYA - Bulgaristan'da, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in seçim kanununa ilişkin aldığı kısmi veto kararı, parlamentodan geçemedi.
Geçen hafta kabul edilen yeni seçim kanununun, cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi nedeniyle bugün olağanüstü toplanan parlamento, veto kararını görüştü. Parlamentoda buna ilişkin yapılan oylamada, cumhurbaşkanının vetosu, 80'e karşı 138 oyla reddedildi.
Veto gerekçelerini "temelsiz" buldular
Başbakan Plamen Oreşarski koalisyon hükümeti ortakları Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri veto aleyhine oy kullandı. Veto görüşmelerinde BSP ile HÖH adına konuşan milletvekilleri, Plevneliev'in veto gerekçelerinin "temelsiz" olduğunu belirtti.
Irkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA (Atak) partisi lideri Volen Siderov da cumhurbaşkanın vetosuna destek veremeyeceklerini kaydetti.
Parlamentoda muhalefette yalnız kalan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi'nin Grup Başkan Yardımcısı Tzetzka Tzaçeva, partisinin oylarının vetonun kabulü için yetersiz olduğunu ifade etti. Tzaçeva, "Halkın bu seçim kanunu ile ilgili beklentileri farklıydı. Vetoyu desteklemezsek vatandaşların yüzüne bakamayız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, parlamentonun 21 Şubat'ta kabul ederek kendisine gönderdiği seçim kanunun bazı maddelerini veto etmişti. Plevneliev, veto gerekçesi olarak da "internet üzerinden elektronik oy kullanımına izin verilmemesi, merkez seçim komisyonu üyelerinin belirlenmesinde profesyonellik kriterlerinin getirilmemesi ve seçmenlere listelerdeki adaylar arasında tercih yapma hakkı tanınmaması" gibi konuları göstermişti.
Anayasaya göre cumhurbaşkanı, veto ettiği ancak parlamentoda aynen kabul edilen yasayı onaylamak zorunda.