Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Fransa’da tren hatları devre dışı kaldı

Fransa'da Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninin birkaç saat öncesinde tren hatlarının "kötü niyetli kişilerin eylemleri" nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğradığı bildirildi. Söz konusu saldırılardan yaklaşık 800 bin kişinin etkilendiği bilgisi paylaşıldı.

Haber Merkezi | Abone ol

Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF, Olimpiyat Oyunları öncesinde tren seferlerinde meydana gelen aksaklığa dair X hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, Fransa'nın Atlantik kıyısı, kuzeyi ve doğusundaki tren seferlerinin "kötü niyetli kişilerin eylemlerinden" etkilendiği belirtildi.

SNCF'nin açıklamasında, komşu ülke Belçika'ya ve Manş Denizi'nin altından Londra'ya giden trenlerde de bu eylemler nedeniyle aksamalar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan bu büyük saldırının" ardından çok sayıda trenin farklı hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği aktarıldı.

Demir yolu ulaşımındaki aksaklıklardan etkilenenlere bildirim yapılacağı vurgulanan açıklamada, "İmkanı olan tüm yolcularımızdan yolculuklarını ertelemelerini ve istasyona gitmemelerini rica ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Tren şirketinden "kundaklama" açıklaması

SNCF'nin sosyal medya hesabı X'ten yapılan yeni açıklamada da trenlerin devre dışı kalmasına neden olan saldırı ve eylemler "kundaklama" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, 800 bin yolcunun saldırı sonucunda tren trafiğinde yaşanan aksamalardan etkilendiği belirtildi.

Fransa Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete de SNCF'de meydana gelen kesinti ve aksaklıklara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Elimizdeki tüm kanıtlar bunun kasıtlı olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanlama, özellikle güneydoğu yönünden kaçan insanlarla dolu minibüsler, olay yerinde bulunan yangın çıkarıcı cihazlar. Her şey kundaklamaya işaret ediyor." diye konuştu.

Vergriete, X hesabından yaptığı paylaşımda da "Dün gece, koordineli bir şekilde gerçekleştirilen kötü niyetli eylemler birçok yüksek hızlı tren hattını hedef almıştır ve bu durum hafta sonuna kadar trafikte büyük aksamalara neden olacaktır. Çok sayıda Fransız'ın tatile gidişlerini tehlikeye atacak bu suç eylemlerini şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullanarak yoğun şekilde çalışan SNCF ekiplerine teşekkür etti.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, X hesabından yaptığı açıklamada,"SNCF tesislerine planlı ve koordineli şekilde sabotaj eylemleri gerçekleştirildiğini" belirterek, bölgeye müdahale eden itfaiyecilere ve SNCF çalışanlarına teşekkür etti.

Attal, "İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz, bu suç eylemlerinin faillerini bulmak ve cezalandırmak üzere seferber olmuş durumdadır." ifadesini kullandı.

Havalimanı güvenlik gerekçesiyle tahliye edildi

Tren hatlarındaki aksamalar sürerken Fransa-İsviçre sınırı yakınındaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı'ndan yapılan açıklamaya göre, havalimanı "güvenlik gerekçesiyle" tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı.

Eurostar şirketinden BFMTV kanalına yapılan açıklamada ise olumsuz sinyalizasyon koşulları nedeniyle Paris ve Londra arasında sefer yapan Eurostar trenlerinin farklı bir hat üzerinden seferlerini düzenlemek durumunda kaldığı bildirildi.

İki başkent arasındaki bazı tren seferleri de iptal edildi. Yolcular konuya ilişkin gelişmelerden e-posta, mesaj ve Eurostar'ın internet sitesi vasıtasıyla haberdar ediliyor. İsteyen yolcular, seferlerini ücretsiz şekilde değiştirme veya biletlerinin iadesini talep edebiliyor.

Tren hatlarına yönelik kundaklama tepki çekti

Fransa'nın 7 yıldır hazırlandığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış gününde ülkenin tren hatlarına yönelik kundaklamalar tepki çekti.

Fransız televizyonuna konuşan Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, Fransa'ya gelen sporcuların yarışacağı Olimpiyat Oyunları'nı sabote etmek isteyenleri kınadı.

Eski Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Fransa’yı istikrarsızlaştırmaya, Fransız halkının hayatını mahvetmeye" çalışan sabotajcıları kınadığını belirtti. Beaune, trafiği eski haline getirmek ve yolculara yardımcı olmak üzere seferber olan toplu taşıma çalışanlarına teşekkür etti.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, X hesabından yaptığı paylaşımda, hızlı tren hatlarının "çeşitli kundaklama saldırılarıyla sabote edilmesini şiddetle kınadığını" bildirerek, SNCF ekiplerine desteğini ifade etti.

Pays de la Loire Bölgesi Başkanı Christelle Morançais ise olayların sadece kötü niyetli olmakla kalmadığını, ayrıca tüm dünyanın gözü Fransa’nın üzerindeyken "ülkeye yönelik ciddi bir istikrarsızlaştırma girişimi" olduğunu belirtti.

Hauts-de-France Bölgesi Başkanı Xavier Bertrand, "Bu sabotajın failleri bulunmalı ve kesin şekilde kınanmalıdır." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Paris Savcılığı, tren hatlarına yönelik kasıtlı saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

Adnan Polat'ın babası İbrahim Polat hayatını kaybetti İşte vizesiz seyahat edilebilecek 5 ülke Seçil Erzan bir dava daha: 10 yıla kadar hapsi istendi Arçelik ve YongaTek ortak yerli çip tasarlayacak ABD'de tüketici güven endeksi temmuzda yukarı yönlü revize edildi