Ödev aşırı ısınmadan kaçınmak
IMF'in, Küresel Mali İzleme Raporu güncellemesinde Türkiye'de "daha yüksek büyüme" dolayısıyla gelirlerin beklenenden daha fazla arttığı belirtildi.
Abone olWASHINGTON – Uluslararası Para Fonu (IMF) yükselen ekonomilerde ve düşük gelirli ekonomilerde mali açıklar ve borçların tedricen azaltıldığını belirterek, "Bu ekonomilerin bazılarında –yüksek ihracat fiyatlarından yararlanan emtia üreticileri dâhil- ekonomik toparlanma daha hızlı oldu. Ödev aşırı ısınmadan kaçınmak. Türkiye’de, hızlı iç talep büyümesi cari işlemler açığının genişlemesi ve özellikle ithalattan sağlanan gelirlerde ani artış biçiminde yansıdı" denildi.
IMF’nin "Dünya Ekonomik Görünüm", "Küresel Finansal İstikrar" Raporları ile "Mali İzleme" Raporlarının Haziran güncellemeleri yayınlandı.
Hızlı iç talep büyümesi cari işlemler açığının genişlemesine yansıdı
Küresel Mali İzleme Raporu güncellemesinde yükselen ülkelerle düşük gelirli ülkelerde ana zorluğun "aşırı ısınmadan kaçınmak ve sürdürülebilirlikten ödün vermeden toplumsal gereksinimleri baskılayan unsurları hedeflemek" olduğu belirtildi. Raporda, "Yükselen ekonomilerde ve düşük gelirli ekonomilerde mali açıklar ve borçlar tedricen azaltılıyor. Bu ekonomilerin bazılarında –yüksek ihracat fiyatlarından yararlanan emtia üreticileri dâhil- ekonomik toparlanma daha hızlı oldu. Ödev aşırı ısınmadan kaçınmak. Türkiye’de, hızlı iç talep büyümesi cari işlemler açığının genişlemesi ve özellikle ithalattan sağlanan gelirlerde ani artış biçiminde yansıdı" denildi.
Raporda, güçlü gelirlerin tasarrufa tabi olması, enflasyonun da denetim altında tutulması gereğinin de altı çizildi.
Nisan ayına göre ana iyileştirmeler
IMF, Nisan Mali İzleme Raporu’na göre Haziran ayında gerçekleştirilen ana değişiklikleri rapordaki bir tablo içinde şöyle saydı:
"Gelirler, beklenenden daha iyi oldu.
-Kısmen hisse senedi piyasalarında daha güçlü bir toparlanmanın yansıması olarak vergide daha büyük bir canlanma, 2011 yılında ABD için önemli miktarda aşağı yönlü açık revizyonuna yolaçıyor.
-Daha büyük bir büyüme (Belçika, Fransa, Almanya, Türkiye) ancak doğal felaketler ya da siyasi şoklardan etkilenen ülkeler hariç.
-Doğal afetler (Avustralya, Japonya)
-Siyasi istikrarsızlık (Orta Doğu ve Kuzey Afrika)
Kimi ülkeler 2011 yılında daha hızlı bir harcama kesintisine gitti.
-Konsolidasyon planlarının daha hızlı bir şekilde yerine getirilmesi. (Kanada, İtalya, Polonya)
-ABD’de beklentinin biraz aşağısında harcama. Kimileri ise yeni baskılarla karşılaştı.
-Yeniden inşa çabaları (Japonya)
-Bölgedeki siyasi çalkantılara karşılık vermek üzere yapılan harcamalar (Orta Doğu ve Kuzey Afrika)."