Obama'nın finansal reformu, Senato'dan da geçti
Yeni tasarı finans sektörü üzerindeki denetimleri yoğunlaştırıyor, bankaların riskli alım-satım ve yatırım faaliyetlerini düşürmeye zorluyor.
Abone olWASHINGTON - ABD'deki finansal düzenlemelerin 1930'lardan bu yana en geniş kapsamlı revizyonunu içeren yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinin ardından Senatodan da geçti. ABD Başkanı Barack Obama, tasarının Kongre'den geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun Amerikalılar'a daha fazla ekonomik güvenlik sağlayacağını, sorumluluk ve hesap verebilirliği teşvik edeceğini söyledi.
Senatoda 39'a karşı 60 oyla kabul edilen tasarı, ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanmasının ardından yasalaşacak. Beyaz Saray, Obama'nın tasarıyı gelecek hafta imzalamasının beklendiğini belirtti.
Obama memnun
Obama, tasarının Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Reform tasarısı, ülke genelinde ailelere ve işletmelere daha fazla ekonomik güvenlik sağlayacak" dedi.
Finansal reformun, tüketicilere yönelik tarihteki en güçlü koruma tedbirlerinin getirilmesini öngördüğünü ifade eden Obama, bu reform sayesinde, Amerikan halkından Wall Street'in yanlışları için hesap ödemelerinin artık hiçbir zaman istenmeyeceğini, vergi mükelleflerinden alınan paralarla şirket kurtarma planlarının artık yapılmayacağını kaydetti.
Temsilciler Meclisinde de geçen ay sonunda onaylanan tasarı, ABD Başkanı Obama'nın, bu yıl içinde sağlık reformunun ve geçen yılın başlarında da yaklaşık 800 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik paketinin yürürlüğe girmesinin ardından, iç politikada en baştaki önceliği haline gelmişti.
Amaç; krizlerin tekrarını önlemek
Finansal şirketler üzerinde daha sıkı düzenlemeler getiren tasarı, tüketicilerin korunmasının artırılması, bankaların riskli alım-satım ve yatırım faaliyetlerini düşürmeye zorlanması, zor durumdaki şirketlere likidite sağlanmasının kolaylaştırılması ve tüketici kredilerini denetleyen yeni bir federal kurum oluşturulması gibi unsurları içeriyor. ABD'deki finansal düzenlemelerin 1930'lardan bu yana en geniş kapsamlı revizyonunu içeren tasarı, 2007-2009 yılları arasındaki mali krizin tekrarınının önlenmesini hedefliyor.