Obama ile iki kez görüştü

Başbakan Erdoğan, Mısır'ın huzur bulması için görüşmelerini sürdürüyor.

Abone ol

İSTANBUL - Dostluk Barajı'nın temel atma törenine katılmak üzere Hatay'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki sıkıntıların çözüme ulaştırılması için iki kez ABD Başkanı Barak Obama ile olmak bölge ülkelerinin liderleriyle de görüşmelerinin olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Hatay'a hareketinden önce Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, bugün yapacağı Suriye gezisine ilişkin bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, Asi Nehri üzerinde Türkiye ile Suriye tarafından ortaklaşa inşa edilecek Dostluk Barajı'nın temel atma törenine katılmak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Hatay'a gideceklerini söyledi.

Hatay'ın Altınözü ilçesi Ziyaret köyüne giderek, oradan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşmek üzere Halep'e geçeceklerini belirten Erdoğan, temel atma törenini Suriye Başbakanı Naci Itri ile gerçekleştireceklerini ifade etti. 

Halep ziyaretinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile ikili ilişkileri ve bölgedeki son gelişmeleri gözden geçirme fırsatı bulacaklarını belirten Erdoğan, bu ziyaretin halkların refahı ve bölgedeki barış istikrarı bakımından hayırlı sonuçlar vermesini temenni ettiğini kaydetti.

Obama ile iki görüşme

Erdoğan, basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin "Hüsnü Mübarek istifa etmedi. Oradaki halklara mesajınız olacak mı? İsrail ve ABD, Mübarek'in politikalarını destekledi. Mübarek'in görevden gitmesi Gazze ablukasını kaldırır mı?" şeklindeki sorusuna Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barak Obama ile iki kez, bölge ülkeleriyle de görüşmelerinin olduğunu ifade etti.

Erdoğan, bir gazetecinin "Sayın Obama ile iki kez görüştünüz. Ankara ile Washington arasında Mısır'a bakışta farklılıklar mı öne çıkıyor, benzer noktalar mı söz konusu?" sorusuna, "Görüşmemizin tamamının örtüştüğünü gördüm. Ayrıştığımız hiçbir nokta söz konusu olmadı" karşılığını verdi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim Mısır'ın içerdeki kararına müdahale gibi bir gayretimiz olamaz. Mısır kendi geleceğini, Mısır halkının demokratik iradesiyle verecek. Biz sadece bunun takipçisi olabiliriz, oluruz. Temennimiz odur ki, Mısır halkının hak ve özgürlükler noktasındaki demokratik iradesi karşılığını bulsun. Bütün derdimiz budur. Bu aynı zamanda bölgenin huzuru ve refahı için çok çok önemli. Çünkü Mısır'ın huzuru, Mısır'ın bu noktada alacağı netice, bölgeyi de çok olumlu şekilde etkileyecektir."

Kıbrıs'ta Güney'le irtibatlı grup

Bir gazetecinin "Kıbrıs'ta, açıklamalarınızla ilgili tepkiler oluştu. Yarın da gösteri yapılacak. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz" sorusuna, az önce KKTC Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü, "Bunların oradaki Güney'le irtibatı olan grubun yaklaşım tarzı olduğunu" söyledi.

Galatasaray Devler Ligi'ne veda etti İkinci el araç satışı sil baştan yenilendi Çelik: Turizm bölgelerindeki doluluk endişe verici Avrupa'nın talebi demir-çelikte Türkiye'ye ihracat rekoru getirdi DiafonBox ile 250 bin evi akıllandıracak