Obama Avrupa ve Suudi Arabistan seyahatine çıkıyor
ABD Başkanı Obama'yı, 3 Avrupa ülkesi ve Suudi Arabistan'ı kapsayacak 6 günlük turunda yoğun bir diplomasi trafiği bekliyor
Abone olWASHINGTON- ABD Başkanı Barack Obama, Nükleer Güvenlik Zirvesi ve G-7 toplantısına katılmak, müttefikleriyle bir dizi ikili görüşme yapmak üzere yarın 3 Avrupa ülkesi ve Suudi Arabistan'ı kapsayacak 6 günlük yurtdışı seyahatine çıkıyor.
Obama'nın temaslarının özellikle Avrupa ayağında Ukrayna'daki gelişmeler gündemin merkezinde olacak. Bu noktada, Hollanda'nın Lahey kentindeki Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Rusyasız toplanacak G-7 toplantısı özel bir önem taşıyor. G-7 liderleri bu toplantıda, Kırım'ı kendisine bağlaması sonrası Rusya'ya verilecek ilave yanıtlar ve Ukrayna'ya destek bağlamında atılacak adımlar masaya yatırılacak.
Brüksel'de ABD-AB zirvesi, NATO karargahını ziyaret ve Ukrayna konusundaki mesajların ağırlıklı yer kaplayacağı önemli bir konuşmasının da dahil olduğu Obama'nın Avrupa temasları, özellikle Ukrayna konusunda Atlantik'in iki yakasında ortak ses ortaya koyma ve Rusya'ya karşı güçlü birliktelik oluşturma hedefi üzerine odaklanacak.
Obama'nın, Avrupa temaslarının Hollanda ayağında Çin, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeleri ve Japonya ile Güney Kore liderleriyle üçlü görüşmesi de önemli. Obama'nın turunun Suudi Arabistan ayağı da özellikle İran'la nükleer anlaşmaya karşı çekinceleri olan Suudi yetkililerden gelen ABD'ye karşı tepkili açıklamalar sonrasına denk gelmesi bakımından ayrı önem taşıyor.
Hollanda
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes'un verdiği bilgiye göre, seyahatinin Avrupa kısmındaki ilk durağı olan, Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin düzenleneceği Hollanda'nın Lahey kentine gitmek üzere bu gece Washington'dan yola çıkacak Obama, yarın sabah Lahey'e vardıktan sonra ilk olarak Amsterdam'a geçerek Rijksmuseum adlı ikon müzesine gidecek ve burada Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile biraraya gelecek. Birlikte müzeyi gezecek Obama ve Rutte, daha sonra ikili görüşme yapacaklar.
Görüşmenin ardından tekrar, Lahey'de Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin yapılacağı mekana geçecek Obama, zirve kapsamındaki ikili görüşmeleri kapsamında ilk olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek. Bu önemli buluşma, Obama'nın geçen eylül ayındaki G-20 zirvesinden bu yana Çin Devlet Başkanı Şi ile yapacağı ilk görüşme olacak.
Daha sonra zirve oturumlarına katılacak Obama, oturumların ardından Hollanda Başbakanı Rutte'nin Lahey'deki konutunda Ukrayna'daki gelişmelerin masaya yatırılacağı G-7 toplantısına iştirak edecek. Obama, G-7 toplantısının ardından da Hollanda Kralı Willem-Alexander ile görüşecek ve çalışma yemeğine katılacak.
Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında ertesi gün de (25 Mart Salı) gün boyunca oturumlara katılacak olan Obama, zirve sırasında bazı diğer ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler de yapacak. Zirvenin ardından Obama ve Hollanda Başbakanı Rutte ortak basın toplantısı düzenleyecekler.
Basın toplantısından sonra da ikili görüşmelerine devam edecek Obama, bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid ile de biraraya gelecek. Rhodes, bu görüşmenin ABD'nin Körfez ülkelerinin güvenliğine olan bağlılığını ve Suriye'deki muhalefeti destekleme yönündeki çabalarını ele alma fırsatı teşkil edeceğini, Obama'nın görüşmede Muhammed bin Zayid'i İran'la devam eden nükleer müzakereler ve Ortadoğu barış görüşmelerinin gidişatı hakkında bilgilendireceğini bildirdi.
Bu görüşmeden sonra da Obama, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile üçlü bir görüşme yapacak. Rhodes, bu görüşmenin de ABD'nin Kuzeydoğu Asya'daki en önemli iki müttefikiyle beraberliğini gösterme açısından çok önemli bir mesaj niteliği taşıyacağını kaydetti. Rhodes, "(Görüşme) Kuzeydoğu Asya'nın güvenliğine olan bağlılığımızın ve ABD ve müttefiklerimiz biraraya geldiğinde bölgede ve dünyada çok daha güçlü olduğumuza dair inancımızın bir sinyali" ifadesini kullandı.
Belçika
Bu görüşmeyle Hollanda'daki temaslarını tamamlayacak Obama, aynı gün Brüksel'e geçecek ve geceyi Brüksel'de geçirecek.
Brüksel'deki temaslarına 26 Mart Çarşamba başlayacak Obama, ilk olarak 1. Dünya Savaşı'nın muharebe meydanlarından Flanders Field'a giderek, burada Belçika Kralı Philippe ve Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ile bir araya gelecek. Programda, alanın gezilmesi ve çelenk koyma töreni de bulunuyor.
Obama daha sonra ABD-AB zirvesine katılarak, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşecek. Öncelikli olarak Ukrayna konusunun ele alınacağı zirvede, ABD-AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri, İran müzakereleri ve ABD ile AB'yi ilgilendiren geniş yelpazede bir dizi konu masaya yatırılacak.
Obama, zirve ve çalışma yemeğinin ardından Van Rompuy ve Barroso ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.
AB toplantısından sonra NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile ikili görüşme yapacak Obama, bu görüşmede de Ukrayna'daki gelişmelerin yanısıra, ABD'nin müttefikleri ve Doğu Avrupa'nın güvenliğini pekiştirmek için atmakta oldukları adımları Rasmussen'le konuşacak.
Obama, NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile görüşmenin ardından Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı'nda (Palais des Beaux-Arts) konuşma yapacak. Avrupa seyahatinin en önemli konuşması niteliğindeki konuşmasında Obama, transatlantik ilişkileri ve Avrupa'nın güvenliğine dair vizyonundan bahsedecek. Obama konuşmasında Ukrayna konusuna önemli yer ayıracak.
İtalya
Konuşmanın ardından İtalya'nın başkenti Roma'ya hareket edecek Obama, geceyi Roma'da geçirdikten sonra 27 Mart Perşembe sabahı buradaki temaslarına başlayacak. Obama, Roma'da ilk olarak Papa Franciscus ile bir araya gelecek.
Rhodes, Obama'nın, Papa Franciscus'un ilk yılında, "gelir eşitsizliği gibi meselelerle başa çıkmaya gösterdiği bağlılığı ve genel anlamda sergilediği liderliğe büyük hayranlık duyduğunu" belirterek, görüşmenin Obama açısından, Papa ile kişisel bir etkileşim kurma ve Papa'dan ilk yılında başlattığı "iddialı gündem"ini dinleme olanağı bulma bakımından önemli bir zaman teşkil edeceğini kaydetti.
Obama, Papa Franciscus'nun ardından Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Monsenyör Pietro Parolin ile görüşerek, Vatikan'ın dünya genelindeki bir dizi konuda atmakta olduğu adımlar konusunu ele alacak.
Vatikan'ı ziyaretinin ardından İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile biraraya gelecek ve birlikte öğle yemeği yiyecek Obama, daha sonra İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşecek. Bu görüşmede de Ukrayna'daki gelişmeler ve genel anlamda ABD ile İtalya arasındaki işbirliği konuları ele alıanacak. Görüşmenin ardından Obama ve Renzi ortak basın toplantısı düzenleyecek. Obama, basın toplantısından sonra, Kolezyum'u da ziyaret edecek.
Suudi Arabistan
Roma'daki temaslarından sonra seyahatinin Avrupa kısmını tamamlayacak Obama, 28 Mart Cuma Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geçecek. Obama burada, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile ikili görüşme yapacak.
Suudi Arabistan ile ilişkileri, ABD'nin Körfez bölgesi ve Ortadoğu'daki en önemli ilişkilerinden biri olarak tanımlayan Rhodes, görüşmede ABD'nin "Körfez güvenliğine devam eden desteği, Suriye muhalefetine verdikleri destek, Ortadoğu barış görüşmeleri, İran'la nükleer müzakereler" gibi konuların ele alınacağını bildirdi.
ABD Başkanı Obama, Cuma gecesini Suudi Arabistan'da geçirdikten sonra 29 Mart Cumartesi ABD'ye dönecek.