Nepal'de bilanço ağırlaşıyor
Depremde yaşamın yitirenlerin sayısı 2230'a yükseldi.
Abone olNepal'de dün meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2230'a ulaştı.
Nepalli yetkililer, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının Nepal'de 2169, Hindistan'da 61'e yükseldiğini açıkladı.
Başkenti Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da dün yerel saatle 11.56'da kaydedilen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.
Artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen Katmanduluların geceyi kentteki açık alanlarda geçirdiği bildirildi.
Depremin merkez üssüne yakın yerleşim birimlerine giden yolların heyelan ve çatlaklar yüzünden kapandığı, bu nedenle buralara ulaşım sağlanamadığı aktarıldı. Bu yerleşim birimlerine ulaşılmasıyla ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.
Nepal İçişleri Bakanlığı da 5 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, artçı şokların gece boyunca devam ettiğini, sabaha karşı 4,6 büyüklüğünde bir sarsıntının daha kaydedildiğini belirtti.
7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli deprem oldu.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal'deki 75 idari bölgeden 30'unda yaklaşık 4,6 milyon kişinin depremden etkilendiğini vurguladı.
Nepal Times gazetesinin editörü Kunda Dixit, Twitter'daki hesabında "Binalar yıkıldı, tapınaklar yerle bir oldu. Artçı sarsıntılar, ilk deprem kadar güçlü" diye yazdı.
Salokya adındaki bir blog yazarı, ülkede acilen ihtiyaç duyulanları "Yiyecek, içilebilir su ve çadır" olarak sıraladı. Salokya, enerji ve iletişim hatlarının kesik olduğunu kaydetti.
Hindustan Times gazetesi, trekking sezonu için Nepal'de bulunan çok sayıda turistin ailelerinin yakınlarından haber almaya çalıştığını işaret etti.
Uluslararası yardım kuruluşları yetkilileri, ölü sayısının başkent ve civarındaki kentlerde bulunan cesetlere göre verildiğini, asıl can kaybının evlerin yüzde 80'ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğuna işaret etti.
Depremde yıkılan tarihi Dharahara Kulesi'nin enkazında da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Nepal'e gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olan kulenin enkazı altından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi çıkarıldı.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Asya-Pasifik'ten sorumlu Direktörü Jagan Chapagain, "Henüz depremin yol açtığı yıkımı tam anlamıyla bilmiyoruz. Bu, 1934'deki depremden bu yana bölgede meydana gelen en yıkıcı sarsıntı olabilir" dedi.
Kuzey bölgeleri depremden etkilenen Hindistan, Nepal'de bulunan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, "Bölgeye gönderilen uçakla 540 Hintli tahliye edildi. Nepal'deki vatandaşlarımızı ülkelerine geri getirmek için uçak göndermeye devam edeceğiz" dedi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraw, Nepal'in başkenti Katmandu'daki büyükelçilik binalarının kısmen çöktüğünü, bir görevlinin kızının yaşamını yitirdiğini belirtti.
Hindistan Başkanı Narendra Modi, Nepalli mevkidaşı Sushil Koirala'yı telefonla arayarak yardıma hazır olduklarını söyledi. Hindistan, yıkılan binaların enkazı altında kalanları bulmak için yürütülen çalışmalara katılmak üzere Nepal'e 285 arama kurtarma uzmanı gönderdi.
Everest'te ölenler arasında Google yöneticisi de var
Depremin Everest'e tetiklediği çığda ölenlerin sayısı da 17'ye yükseldi. Çığ altında kalan 61 dağcı, yaralı olarak kurtarıldı.
Nepal Dağcılık Derneği yetkilileri, yaralananlardan 22'sinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. Yaralı dağcılar, helikopterlerle Pheriche köyündeki hastaneye taşınıyor.
Çığ altında kalan dağcıların bulunması için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Bölgede etkili olan kötü hava koşulları arama kurtarma çalışmalarını ve yaralıların nakliyesini olumsuz etkiliyor.
Ölenler arasında Google'ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg da bulunuyor.
Bu arada İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, İranlı dağcı Azim Keyçisaz ülkesiyle telefon bağlantısı kurarak Nepal'de dün sabah Everest Dağı'na tırmanan 3 İranlı dağcının, meydana gelen 7,8 şiddetindeki deprem ile tetiklenen çığın düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini, 40 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Uluslararası yardımlar
ABD, Çin, Pakistan, Hindistan, Türkiye, İran, Kanada ve İsrail Nepal'e yardım gönderen ilk ülkeler arasında yer alıyor.
Kızılhaç, Oxfam, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi yardım kuruluşları da depremden etkilenenlere yardımcı olmak için bölgeye uzman göndermeye başladı.
Çin, arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olması için 62 kişilik bir ekip gönderdi.
Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis, arama kurtarma çalışmalarına katılan yardım ajansları tarafından kullanılmak üzere 5 milyon dolar bağışladıklarını söyledi.
İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Lerner da Twitter'dan yaptığı açıklamada "İsrail ordusu, insani yardım çalışmalarına yardımcı olmak üzere Nepal'e uzmanlardan oluşan bir ekip gönderecek" ifadesini kullandı.
İran Dışişleri Bakanlığı, Nepal halkına başsağlığı dileklerini iletirken İran Kızılay'ının Başkanı Ali Asker Ahmedi, Tahran'ın Nepal'e insani yardım göndermeye hazır olduğunu açıkladı.