Nepal depremi Himalaya dağlarını alçalttı
Dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarından Himalayalar'ın bir kısmının yüksekliğinin, 25 Nisan'da Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 1 metre kadar azaldığı belirlendi.
Abone olBBC'nin haberine göre, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nden Richard Briggs, "Depremin, Himalayalar'ın Nepal'in başkenti Katmandu'nun kuzeybatısında 100 kilometre kadar uzanan Langtang bölgesinde 1 metrelik yükseklik kaybına neden olduğunu ortaya çıkardık" dedi.
Briggs, 8 bin 848 metreyle dünyanın zirvesi kabul edilen Everest'in de yer aldığı bölgedeki tektonik değişimlerin belirlenmesi için uydu görüntülerinin incelendiğini söyledi.
Şimdiye kadar incelenen görüntülerin Nepal merkezli olduğuna dikkati çeken Briggs, Langtang'ın batısındaki Ganeş Himal ile doğusundaki Everest'te de yükseklik kaybı olduğunu vurguladı.
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nden (DLR) jeolog Christian Minet, Sentinel-1a uydusundan elde edilen verilerin, Katmandu'nun kuzeyindeki dağlık bölgenin yüksekliğinin 1,5 metreye kadar azaldığını gösterdiğini belirtti.
Bölgenin depremden önceki ve sonraki uydu görüntülerini karşılaştırdıklarını ifade eden Minet, Langtang bölgesindeki ve civarındaki dağların yüksekliğinin 0,7 ila 1,5 metre azaldığını, sıradağların güneyindeki Katmandu ve çevresinin ise yükseldiğini belirlediklerini söyledi.
Leeds Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tim Wright, bu tür alçalma ve yükselmelerin büyük depremlerde normal olduğuna dikkati çekti. Hint ve Avrasya tektonik tabakalarının kesişim noktasında yer alan Himalayalar'ın büyük sarsıntılarda genellikle yükseldiğini belirten Wright, "Bu kez Katmandu'nun hemen altından geçen fay hattı, güneye doğru kaydı. Böylece hattın yer değiştirdiği güney bölgesi yükselirken kuzeyinde kalan bölge alçaldı" dedi.
7,8 büyüklüğündeki depremin Himalayalar'da tetiklediği çığ ve heyelanlar, Langtang bölgesinde çok sayıda Nepalli ve yabancı turistin kaybolmasına neden olmuştu.
Nepal'deki depremde resmi rakamlara göre 7 bin 700 kişi yaşamını yitirmişti. Kırsal kesimde hala ulaşılamayan bazı bölgeler olduğu ve arama çalışmaları devam ettiği için bu sayının yükselmesi bekleniyor.