NATO'dan 'toptan çekilme' uyarısı
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Afganistan'ın beklenen anlaşmalara imza atmaması halinde ülkeden tamamıyla çekilmek zorunda kalacaklarını söyledi
Abone olBRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin ABD ile ikili güvenlik anlaşmasına (BSA) zamanında imza atmaması halinde 2014'ten sonra ülkedeki tüm birlik ve ekipmanları çekmek durumunda kalacaklarını söyledi.
NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde basına konuşan Rasmussen, askeri kanadın tüm olasılıklara yönelik olarak planlama yaptığını ve NATO'nun Afganistan'da eğitim, danışma ve destek amaçlı bir misyon oluşturmaya hazır olduğunu belirterek, "Buna rağmen eğer yasal bir çerçeve olmazsa bunu yapmamız mümkün olmayacak. Bu durumda da 2014 sonundan itibaren Afganistan'dan tüm birlikleri ve ekipmanları çekmek durumunda kalırız" dedi.
Tercih edilen opsiyonun bu olmadığını kaydeden Rasmussen, "Ama bunlar gerçekler. Planlamamızı yaparken dikkate almamız gereken gerçekler ve toplantımızda bunu görüşeceğiz" ifadesini kullandı.
NATO'nun Afganistan'daki varlığını sürdürebilmesi için bu ülkenin ABD ile BSA, NATO ile de güçlerin durumu anlaşması (SOFA) imzalaması, "olmazsa olmaz şart" olarak öne çıkıyor.
Bu iki belgenin zamanında imzalanmaması halinde gündeme gelmesi kaçınılmaz olacak olan ve son günlerde ABD tarafından da net şekilde dile getirilen "toptan çekilme" konusu, NATO açısından tercih edilen opsiyon olmamakla birlikte karşı karşıya kalınabilecek "talihsiz bir sonuç" olarak değerlendiriliyor.
Zaman ilerledikçe planlama konusunda her geçen gün daha fazla zorlukla karşı karşıya kalındığını ve "kaybedecek zaman olmadığını" ifade eden Rasmussen'in, Karzai'nin ilgili belgeleri imzalamaya hazır olmadığının görüldüğünü kaydederek, nisanda yapılacak seçimlerde seçilecek "yeni cumhurbaşkanına" atıf yapması dikkati çekti.
"NATO, Ukrayna'nın samimi dostu"
Toplantının önemli gündem maddeleri arasında yer alacak olan Ukrayna konusuna da değinen Rasmussen, Ukrayna'da müzakereler yoluyla şiddetin son bulmasından cesaretlendiklerini ve NATO'nun Ukrayna halkının egemen tercihlerine saygı duyduğunu belirterek, "Ukrayna, NATO'nun yakın ve uzun soluklu ortağı. NATO, Ukrayna'nın samimi dostu" dedi.
Demokratik ilkelere saygı gösteren kapsayıcı bir diyaloğun kilit öneme sahip olduğunu kaydeden Rasmussen, ülkedeki durumun NATO-Ukrayna Komisyonu'nda görüşüleceğini söyledi.
Rasmussen, tüm ulusların Ukrayna'nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi yönündeki mesajın ilgili olabilecek tüm taraflara iletildiğini belirtti.