NATO harcamaları ABD'de tartışılıyor
Üye 28 ülke arasında ABD'nin 650 milyar dolarla NATO bütçesine en fazla katkı yapması ciddi tartışmaları beraberinde getirdi.
Abone olAydın Şahinalp / dunya.com
ABD'nin 28 üyesi bulunan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nde (NATO) savunma harcamalarına en fazla harcama yapması ülkede tartışma konusu oldu.
Trump: ABD üyeliğini gözden geçirmeli
ABD'de 8 Kasım'da gerçekleşek başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olmak için yarışan Clinton ve Sanders geçtiğimiz perşembe günkü tartışma programında ABD'nin NATO için gerçekleştirdiği harcamaları masaya yatırdı. İki aday NATO üyelerinin daha fazla askeri harcama yaparak katkıda bulunmaları gerektiğini söyledi. Cumhuriyetçi aday Trump ise işi daha ileriye götürerek çok fazla masrafı olduğu için ABD'nin NATO üyeliğini tekrar gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.
NATO verilerine göre ABD 650 milyar dolarlık harcamasıyla geri kalan 27 üyenin toplam harcamasının iki katından fazla harcamayı tek başına gerçekleştirdi.
Avrupa'nın en büyük ekonomileri Almanya, Fransa'nın gayri safi yurtiçi hasılalarına oranla çok az yardımda bulunduğu ortaya çıktı.
NATO'nun resmi kurallarına göre üye devletler gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYH) en az yüzde 2'sini savunma harcamak zorunda. Ancak NATO'nun son verileri devletlerin çoğunun bu kuralı pek ciddiye almadığını gözler önüne seriyor.
Aslan payı ABD'den
Rakamları yakından incelediğimizde NATO'nun halihazırda 900,5 milyar dolarlık bütçeye sahip bulunduğu görülüyor. Bu bütçenin 650 milyar doları ABD'den sağlanırken İngiltere 60 milyar, Fransa 44 milyar, Almanya ise 40 milyar dolarlık katkıda bulundu.
NATO'nun kurulduğu 1949 yılından bu yana ABD askeri harcamalarıyla diğer üyeleri her zaman geride bıraktı. Fakat ABD ile diğer üyelerin savunma harcamaları arasındaki uçurum giderek büyüyor. Bunda 11 Eylül saldırıları sonrası ABD'nin harcamalarını yükseltmesinin de etkileri bulunuyor.
Sadece 5 ülke gerekli katkıyı sağladı
NATO'da 28 üye devlet arasından sadece 5'i gerektiği oranda savunma harcamalarına katkıda bulundu. Bu ülkeler ABD, Yunanistan, Polonya, Estonya ve İngiltere olarak sıralandı.
GSYH'sinin yüzde 3,62'sini harcayarak zirvede yer alan ABD'yi Yunanistan yüzde 2,46 ile izledi.
Türkiye Almanya'dan fazla katkı sağladı
Türkiye ise gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,69'unu savunmaya harcayarak yüzde 1,8'ini harcayan Fransa'nın hemen altında yer aldı. Türkiye'yi GSYH'sinin yüzde 1,18'ini askeri harcamalara aktaran Almanya takip etti.
NATO üye ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2'sini savunmaya harcamalarını daha ciddiye almaları için kampanya yürütüyor.
Kuzey Atlantik Anlaşması Teşkilatı (NATO), "ortak savunma, kriz yönetimi ve güvenliğin elbirliğiyle sağlanması" için 1949'da 12 ülke tarafından kuruldu. Türkiye, NATO'ya 1952 yılında katıldı. NATO'nun 28 üyesinde yaklaşık 900 milyon insan yaşıyor.