NATO dışişleri bakanları toplandı
Davutoğlu, Bosna Hersek'e NATO Üyelik Eylem Planı'nın verilmesi için çaba harcayacak.
Abone olTALLİNN - NATO dışişleri bakanları Bosna Hersek'e üyelik eylem planı verilmesi, Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarının geleceği ve Afganistan gündemiyle toplantı.
Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'in istikrarı, gelecekteki birliği ve toprak bütünlüğü açısından önem taşıyan NATO Üyelik Eylem Planı'nın bu ülkeye verilmesi için çaba gösteriyor.
Davutoğlu, bölge ülkelerinin ve AB Dönem Başkanı İspanya'nın desteğiyle yürüttüğü temaslarında, gerekli reformları tamamlamadığı gerekçesiyle Bosna Hersek'e bu aşamada Üyelik Eylem Planı verilmesine soğuk bakan Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeleri iknaya çalışıyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, NATO'dan Üyelik Eylem Planı bekleyen Bosna Hersek'le ilgili "Politikamız çok açık. Mesele, bu ülkenin Üyelik Eylem Planı'na dahil edilip edilmeyeceği değil, ne zaman edileceği. Bu 'ne zaman'ı bakanlar Talinn'de tartışacak. Sonuç ne olursa olsun bir konuda mutabıkız: Bosna Hersek'in yeri ve geleceği Avrupa-Atlantik yapılarda" demişti.
Rasmussen, Bosna Hersek'in geçen hafta aldığı, Afganistan'da NATO yönetimindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişti.
Bosna Hersek, Türkiye'nin yoğun çabasıyla NATO dışişleri bakanlarının aralık ayındaki toplantısında, gerekli reformları yapması koşuluyla Üyelik Eylem Planı'na dahil edilme sözü almıştı.
NATO'nun Üyelik Eylem Planı, aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak için yapmaları gereken reformlarla ilgili NATO tavsiye, yardım ve pratik destek programlarını kapsıyor. NATO Üyelik Eylem Planında halen Karadağ'la birlikte, Yunanistan'la isim anlaşmazlığını çözemediği için bu ülkenin vetosu nedeniyle üye olamayan Makedonya bulunuyor.
Bosna Hersek'i oluşturan Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlarınca desteklenen Üyelik Eylem Planının, güçlü merkezi yapılardan mahrum olan bu ülkenin gelecekteki birliğine ve toprak bütünlüğüne güvence oluşturması umuluyor.
Amerikan nükleer silahlarının geleceği tartışılacak
NATO dışişleri bakanlarının 2 gün sürecek gayriresmi toplantısında, Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarının geri çekilmesi tartışmaya açılacak.
Belçika, Almanya, Hollanda, Norveç ve Lüksemburg, geçen ay NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'e ortak bir mektup göndererek, dünyada güvenlikle ilgili son gelişmeler ışığında nükleer silahsızlanma konusunun gündeme alınmasını istemişti.
Mektupta imzası bulunan 5 ülke, uzun süredir Avrupa'da bulunan, Soğuk Savaş döneminden kalma Amerikan nükleer silahlarının geri çekilmesini talep ediyor.
Çeşitli uluslararası kurumların Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarıyla ilgili hazırladıkları raporlarda, ABD'nin Türkiye'de İncirlik üssünde 90 nükleer bombanın bulundurduğu iddia edilirken, bunların 50'sinin ABD ve 40'ının evsahibi ülke kontrolünde olduğu ileri sürülüyor. İncirlik'teki 90 "taktik nükleer silah" dışında ABD'nin Belçika'nın Kleine Brogel, Hollanda'nın Volkel ve Almanya'nın Büchel hava üslerinde 20'şer, İtalya'nın Aviano hava üssünde 50 nükleer silah bulundurduğu, Yunanistan'ın Araksos üssündeki nükleer silahları ise 2001 yılında geri çektiği belirtiliyor.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "güvenilir bir nükleer caydırıcılığa ihtiyaç duyduklarını" söyledi.
Nükleer silahsız bir dünya vizyonunu desteklediğini belirten Rasmussen, "Ama bize nükleer tehdit oluşturabilecek haydut rejimler ve terör grupları oldukça nükleer kapasitemizi korumak zorundayız" dedi.
"Asker ve polis eğitimi için 450 eğitimci lazım"
Rasmussen, Afganistan'da asker ve polis eğitiminin planlamaya bağlı olarak ilerletilmesi için 450 eğitimciye ihtiyaç duyduklarını bildirdi.
Dışişleri bakanlarından Afganistan'la ilgili yeni taahhütler beklentisini dile getiren Rasmussen, Afganistan'daki yeni stratejinin yavaş fakat istikrarlı bir şekilde buradaki misyonu doğru yöne döndürdüğünü ve sonuçların bu yıl içinde alınacağını söyledi.
Rasmussen, dışişleri bakanlarının hazırlıkları süren NATO'nun yeni stratejik konseptini de ele alacaklarını ifade etti.