Müzakerelerde yine anlaşma çıkmadı

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Bakan Zarif ve ben, İran müzakere ekibi ve 5+1 ülkeleri siyasi yetkilileri ile burada 20 Kasım'da tekrar bir araya geleceğiz" dedi.

Abone ol

CENEVRE - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında yürütülen İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelere 20 Kasım'da devam edilmesine karar verildiğini bildirdi. 

Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cenevre'de iki gün planlanan ancak son bölümüne ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya dışişleri bakanları ile Çin dışişleri bakan yardımcısının da katılmasyıla üç güne uzayan müzakereler sonucunda Uluslararası Konferanslar Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. 

Yayımladıkları ortak açıklamayı okuyan Ashton, üç gün boyunca yoğun ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Pek çok somut gelişme sağlandı ama bazı farklılıklar devam ediyor" dedi. 

Görüşmelere katılan bakanlara teşekkür eden Ashton, "Bakan Zarif ve ben, İran müzakere ekibi ve 5+1 ülkeleri siyasi yetkilileri ile burada 20 Kasım'da tekrar bir araya geleceğiz" dedi. 

İlgili ülkelerin müzakereler sırasında dışişleri bakanlarını Cenevre'ye göndermesi, müzakerelerde bir anlaşmaya varılacağı umudunu artırmıştı.  

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, müzakerelerde yer alan altı ülkenin farklı görüşleri bulunduğunu ifade ederek, "Birlikte çalışıyoruz ve umut ederim ki bir anlaşmaya varacağız" dedi. 

İran'ın anlaşma imzalama konusunda umutlu olup olamayacağının sorulması üzerine Ashton, çok yoğun görüşmeler ve tartışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, hedeflerinin bir sonuca varmak olduğunu kaydetti. 

Fransa'nın tutumu 

Fransa'nın görüşmeler sırasında farklı bir tutum sergileyip sergilemediği sorusunu yanıtlarken de Ashton, Fransa'nın 5+1'de önemli bir rol oynadığını söyledi. 

Görüşmeler konusunda detay vermeyeceklerini belirten Ashton, kendisinin Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve diğer bakanları bu sürece destek vermeleri için çağırdığını kaydetti.  

Ashton'ın bakan Zarif ve kendisinin katılan bakanlara minnettar olduğunu söylemesi üzerine Zarif de Ashton'ın düşüncelerini paylaştığını belirtti. 

Bir anlaşmaya varılamaması ve Fransa'nın pozisyonu nedeniyle hayal kırıklığına uğrayıp uğramadığının sorulması üzerine Zarif, detaylara girildiğinde değişik görüşlerin olmasının doğal olduğunu ve bunu beklediklerini kaydetti. 

Karşı taraftan beklentilerinin kararlılık ve siyasi irade olduğunu ifade eden Zarif, böylece uygulama sürecinin başlayabileceğini söyledi. Muhataplarıyla aynı şekilde hareket ettiklerini düşündüğünü belirten Zarif, bunun da tekrar bir araya geldiklerinde ilerleme olanağı yaratacağını vurguladı. 

Fransa'yla ilgili sorunun yinelenmesi üzerine Zarif, "Hepsinden memnunum" dedi. 

RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş