Mısır'dan dünyaya ve İsrail'e mesaj verdi

Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konsey'inde konuşan Erdoğan, "Barışın önündeki engel, İsrail hükümetinin zihniyetidir" dedi. Erdoğan Filistin devletinin tanınmasının yegane doğru yol olduğunu vurguladı.

Abone ol

KAHİRE  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kahire'de, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'nin açılış oturumunda konseye hitap etti.

İsrail'in bölgede kendi meşruiyetini sarsan sorumsuz adımlar atmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, "İsrail hükümet politikalarının saldırganlığı İsrail halkının geleceğini tehdit ediyor, barışın önündeki engel İsrail hükümetinin zihniyetidir" dedi.

Mavi Marmara raporunun hiçbir hükmü olamayacağını bir kez daha vurgulayan Erdoğan, "Gazze ablukasını meşru gören hiçbir cümleyi tanımadığımızı bir daha ilan ediyorum" dedi.

Erdoğan, Filistin devletinin tanınmasının da yegane doğru yol ve bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.

Erdoğan, besmele çekerek başladığı konuşmasında, Mısır Arap Cumhuriyeti Başbakanı İsam Şeref ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi'ye, gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür etti ve bölgede tarihi gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkler ve Araplar olarak yüzyıllardır tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarına sahip halkların evlatları olduklarını ifade eden Erdoğan, yüzyıllarca bir arada, aynı coğrafya üzerinde, aynı medeniyeti, aynı inancı, ortak bir kültürü paylaştıklarını söyledi.

Erdoğan, "Türk ve Arap halkları olarak, ebedi kardeşliğimizden aldığımız güçle aramızdan gün ışığının geçmesine izin vermeyecek kadar saflarımızı sıkı tutmalıyız. Farklı dillerle aynı anlam coğrafyasını ve kaderi paylaşan bizler için yeniden ortak geleceğe sahip çıkma zamanı gelmiştir" dedi.

Erdoğan, "Evet, önümüzdeki süreç meşakkatlidir, zordur. Bu süreci tersine çevirmeye çalışan ve çalışacak gizli mihraklar da vardır, olacaktır. Bu gizli mihraklara karşı tedbirli olmalıyız. Ama artık gizli mihrakların gücünü bahane ederek çözümleri ertelemeye son verme zamanı da gelmiştir. Yürekten inanıyorum ki, kardeş Arap halkları asla belirsizliğe fırsat vermeden, kendi iradeleriyle bu süreci başarıyla, hayırla sonuçlandıracaklardır" dedi.

Konuşmasında İsrail'e sert mesajlar veren Başbakan Erdoğan, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak Ortadoğu'daki gelişmelere kayıtsız kalınmasının düşünülemeyeceğini, bunu sadece Türkiye'nin aynı coğrafyanın bir parçası olduğunu düşünerek değil, ortak tarihi ve ebedi kardeşliği de dikkate alarak söylediğini ifade etti.

Erdoğan, "Halkların meşru talepleri karşısında bugün takınacağımız tutum ve atacağımız adımların hesabı ancak halklar tarafından sorulabilir. Bu çağrım bölgemizdeki tüm ülkeler için geçerlidir ve buna İsrail de dahildir" dedi.

Filistin devletinin tanınması yegane doğru yoldur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Başta BM olmak üzere, uluslararası çevreler İsrail'in tek taraflı, şımarık uygulamalarına prim vermeye, bu insanlık dışı uygulamalarına gözlerini kapamaya devam ederlerse, işlenen bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamayacaklardır" dedi.

Erdoğan, İsrail-Filistin meselesinin devletler arası bir meselenin ötesinde bir insanlık meselesi olduğunu vurgulayarak, "Onlarca yılın meselesidir. Sadece Ortadoğu açısından değil, küresel barış açısından da tayin edici bir meseledir" dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesele çok açık ve nettir. Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşmalıdır. Bu nedenle Filistin devletinin tanınması yegane doğru yoldur. Bu bir seçenek değil zorunluluktur.

Filistinli halkının bu haklı ve meşru mücadelesini bütün gücümüzle desteklemeliyiz. Allah'ın izniyle, içinde bulunduğumuz ay sona ermeden Birleşmiş Milletler'de Filistin'i çok farklı bir statüde görme imkanı bulacağız. Bu amaç doğrultusunda Filistinli kardeşlerimizle el ele vermeli ve ortak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeliyiz."

Borsa günü yükselişle tamamladı Narin Güran'ın babasından vatandaşlara çağrı: Lütfen ... Sevil Üstekin hayatını kaybetti İşte İstanbul'daki barajların doluluk oranı Türkiye'deki siyasi parti sayısı belli oldu