Mısır'da anayasa referandumuna doğru

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, referanduma katılmanın darbe yönetimine meşruyet kazandırma anlamına geleceğini belirterek bunun dinen uygun olmadığını savundu

Abone ol

KAHİRE  - Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Mısır'da 14-15 Ocak'ta yapılması planlanan anayasa referandumuna katılmanın, darbe yönetimine meşruyet tanıma anlamına geleceği gerekçesiyle dinen uygun olmadığını savundu. 

Katar'da ikamet eden Karadavi, 'Darbecilerin anayasasını boykotun lüzumuna dair fetva' başlıklı açıklamasında, 'Darbeci rejimi güçlendirmek, meşruiyet kazandırmak ya da gücünü sağlamlaştırmak anlamına gelen anayasa referandumuna katılmak ve herhangi bir şekilde katkıda bulunmak günahtır ve şer'an haramdır' ifasine yer verdi. 

Karadavi ayrıca, 'anayasa taslağı olarak adlandırılan vesikanın', bu türden çalışmalara ehliyetli olmayan kimseler tarafından hazırlandığını ve bu nedenle hukuki ve dini açıdan hiçbir değerinin olmadığını savundu. Karadavi, anayasa taslağının sadece onu hazırlayanlar ve onları atayanları temsil ettiğini ifade etti.  

Referandumun şeffaflığı ve inandırıcılığı konusunda da şüphelerinin olduğunu dile getiren Karadavi, 'Mısır'da halk iradesinin kökünün kazındığı, önceki seçim ve halk oylamalarının hiçe sayıldığı, halkın vekillerinin ve bakanlarının hapislere atıldığı bir ortamda seçimlerin güvenilirliğinin garantisi nedir?' sorusunu yöneltti.    

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece ilişkin yeni bir yol haritası belirlenmişti. Hazırlanan yol haritası doğrultusunda önce anayasa referandumu, ardından parlamento seçimleri son olarak da başkanlık seçimlerinin yapılması öngörülüyor.  

Mısır'daki askeri darbeye ve oluşturulan geçici hükümete sert eleştirilerde bulunan Karadavi, Ezher Yüksek Alimler Kurulu ile Ezher'e bağlı İslami Araştırmalar Yüksek Kurulu üyeliklerinden istifa etmişti. Darbe yönetimine eleştirileri nedeniyle geçici hükümetin tepkisini çeken Karadavi'nin adı, Hüsnü Mübarek rejimine son veren 25 Ocak devrimi sırasında Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nde meydana gelen firar olaylarıyla ilgili açılan davada da sanıklar arasında geçiyor. 

Mazerete bağlı öğretmen atamaları yapıldı EURO 2024'ün Almanya ekonomisine katkısı ne oldu? Libya'da petrol krizi! Petrol üretim ve ihracatı durduruldu Çelik'ten İsrail'e tepki: Her gün yeni bir provokasyona imza atıyor Borsa günü düşüşle tamamladı