Mısır ve ABD'nin dışişleri bakanlarının ortak gündemi: Gazze ateşkesi

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nde esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına varma fırsatlarını görüştü. Taraflar yaptıkları telefon görüşmesinde, ateşkes için devam eden çabaları, esirlerin değişimine izin verecek ve Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini yoğunlaştıracak bir ateşkese ulaşma yöntemleri üzerine fikir alışverişi yaptı.

AA | Abone ol

Abdulati ile Blinken arasındaki telefon görüşmesinde ateşkesin yanı sıra, ordu güçleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında bir yıldan fazla süredir iç savaşa sahne olan Sudan'daki krize dair gelişmeler de ele alındı.

İki bakan, Libya'daki durum ve Kızıldeniz ile Lübnan'ın güvenliği gibi diğer önemli bölgesel konularda koordinasyon ve istişarelere devam etmek üzere bir sonraki aşamada iletişimi sürdürme konusunda mutabakata vardı.

Abdulati-Lammy görüşmesi

Abdulati, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile de yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'deki gelişmeleri ve Mısır'ın arabuluculuk çabalarını masaya yatırdı. İki bakan, 'Lübnan'daki durum ve gerginliğin Lübnan'ın istikrarını tehdit edecek ve bölgedeki gerilimi artıracak şekilde büyüme olasılığı hakkında derin endişelerini' dile getirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de dün, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ile 'Gazze'de ateşkesin sağlanması' konusunu görüşmüştü.

ABD, Katar ve Mısır'ın öncülük ettiği arabuluculuk çabalarıyla İsrail ile Hamas arasında her iki taraftan da esir değişimini ve ateşkesi garanti edecek bir anlaşmaya varılmaya çalışılıyor.

Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Uğur Taşdemir hayatını kaybetti MSB açıkladı: Sınır ötesinde 16 terörist etkisiz hale getirildi İmamoğlu'ndan SGK borcu için dikkat çeken hamle 2024-ALES/2 Sınavı Gerçekleşti İstanbul'da hastane yangını: Hastalar tahliye edildi