MIA, Fransa siyasetini karıştırdı

Manas’ın Heuliez’e ortaklık teklifiFransa’da siyasi yarışa malzeme oldu

Abone ol

Sedat ALP

İZMİR - Elektrikli araç projesi olan MIA, Fransız siyasetini birbirine kattı. MIA, otomotiv dünyasının en önemli tasarımcılarından biri olarak gösterilen Murat Günak ile elektrikli otomobil üretmek üzere yola çıkan Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas'ın projesiydi.

Yanlarına Türkiye'nin önde gelen akü üreticilerinden İnci Akü ile plastik bazlı otomotiv komponentleri üreticisi B Plas'ı da alan ikili, bu projeyi hayata geçirmek için Fransız Heuliez fabrikasına talip oldu. Önceki gün de Heuliez hisselerinin yüzde 15'ini satın almak için teklif verdi. Ancak bu teklif, Fransa'da 2012 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir seçim malzemesi oldu, Fransa'nın önde gelen gazetelerinde geniş yer buldu.

Le Figaro ve Le Post gazetelerine yansıyan haberlerde, 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sarkozy ile yarışan Sosyalist Parti adayı Segolene Royal'in, başkanı olduğu Poitou-Charentes Bölgesi'nde üretim yapan ve bin kişinin çalıştığı Heuliez'in, işçi çıkarılması yönünde istekleri olduğu için, Türk firmalarına satılmasını önlemeye çalıştığı belirtildi. Habere göre Royal, 45 yıldır firmalara stratejik danışmanlık hizmeti veren BKC firmasının Heuliez'in yüzde 15'ini almak için 15 milyon Euro'luk teklif sunmasına da öncülük etti. Le Figaro Gazetesi ise Royal'in, bölgesindeki işsizlik sorununun artmaması için firmaya baskı yaptığını ve BKC Genel Müdürü'nü Fransa Ekonomi Bakanı ile görüştürmek için çaba sarf ettiğini yazdı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında iddianame düzenlendi Geri adım yok, küçük rötuşlar masada Enflasyondan arındırılmış satışlar zayıf kaldı, ikinci 500’ün performansı düştü Makine üreticileri, vize sorununa çözüm istiyor Alman Master Builders MBT Tech'in % 51'ini aldı