Medvedev, Türkiye'ye geliyor

Medvedev'in ziyareti sırasında ile Rusya arasında çeşitli anlaşmaların imzalanacak

Abone ol

ANKARA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Medvedev'in, 11-12 Mayıs'taki resmi ziyareti çerçevesinde, Türkiye ile Rusya arasında çeşitli anlaşmaların imzalanacağı, ikili ilişkiler başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi. 

Medvedev'in ziyaretinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90. yıl dönümüne rastlaması nedeniyle özel önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, iki ülke ilişkilerinin geçmişine yönelik bilgilere yer verildi.

Açıklamada, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra, SSCB dönemindeki ekonomik ağırlıklı işbirliği deneyimleri ve iyi ilişkiler zemininden hareketle hızla geliştiği, 2000'li yıllara gelindiğinde ilişkilerin siyasi boyutuna paralel olarak ekonomi, ticaret ve enerji alanlarındaki işbirliğinin de giderek önem kazandığı ifade edildi. 

Son yıllarda yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretlerin Türk-Rus ilişkilerinin bugünkü olumlu seviyesine ulaşmasına katkı sağladığına dikkat çekilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün Şubat 2009'da Rusya Federasyonu'na yaptığı devlet ziyaretinin önemi vurgulandı.

Ziyaret sırasında imzalanan, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya doğru ilerlemesi, dostluğun ve çok boyutlu ortaklığın daha da derinleştirilmesine ilişkin 'Ortak Deklarasyon'dan bu yana iki ülke ilişkilerinde büyük bir ivme yakalandığına işaret edilen açıklamada, "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev'in ziyaretinin mevcut ivmeyi daha da ileri seviyelere taşıyacağına ve ilişkilerimiz açısından tarihi bir dönemeç teşkil edeceğine inanıyoruz" denildi.

Türk-Rus Toplumsal Forumu kurulacak

İki ülke arasında son bir yılda karşılıklı olarak başbakan düzeyinde yapılan üç ziyaretin de ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağladığı belirtilen açıklamada, ilişkilerin daha da derinleştirilmesi amacıyla iki ülke arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) ismiyle hükümetler arası bir mekanizmanın kurulmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı.

ÜDİK'in ilk toplantısının, Medvedev'in ziyareti çerçevesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Medvedev'in eşbaşkanlıklarında, ilgili tüm Türk ve Rus Bakanların katılımlarıyla düzenlenmesinin planlandığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında üst düzey hükümetler arası bir mekanizma işlevi görecek Konsey'in, iki ülke arasında yeni proje ve ortaklıklar için zemin teşkil edeceği ve ikili ilişkilere daha zengin ve içerikli boyutlar kazandıracağı, kapsamlı stratejik işbirliğine temel oluşturacağı değerlendirilmektedir.

Söz konusu Konsey kapsamında, iki ülke sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak ve işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla Türk ve Rus akademisyenler, araştırmacılar, iş adamları, iki ülkeyi ilgilendiren alanlarda çalışmalar yapan şahsiyetlerin ve sanatçıların katılımlarıyla bir 'Toplumsal Forum'un tesisi konusunda da taraflar mutabık kalmıştır. 'Toplumsal Forum'un Türk ve Rus kamuoylarının birbirlerini daha iyi algılamalarına katkıda bulunacağı, bu durumun devletler arası ilişkilere de olumlu yansımaları olacağı düşünülmektedir.

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun, Medvedev'in ülkemizi ziyaretini ve Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunun ilan edilmesini takiben faaliyete geçmesi öngörülmektedir."

Bazı sosyal ağ ve sitelere soruşturma başlatıldı BinBin’in halka arzı başarıyla tamamlandı Fransızlar yatırım için kur istikrarı bekliyor Eren: Irak'ta, 5 milyar dolarlık proje üstlenebiliriz Turizmde eski kazanç yok yatırımda geri dönüş uzadı