Maymun çiçeği virüsüyle ilgili korkutan gelişme! Daha bulaşıcı varyantı İsveç'te görüldü

Dünya Sağlık Örgütü, salgınla ilgili olarak 'küresel acil durum' ilan etmişti. Afrika'yı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ - WHO) "küresel acil durum" ilan etmesine sebep olan maymun çiçeği virüsünün "daha bulaşıcı" bir varyantı, İsveç'te tespit edildi.

Abone ol

BBC'nin Perşembe günü yayınladığı habere göre İsveç makamları, Afrika dışındaki ilk enfeksiyonu tespit ettiklerini doğruladı. DSÖ, Çarşamba günü aldığı kararla Afrika'yı etkisi altına alan maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgını nedeniyle "küresel acil durum" ilan etti.

DSÖ, kasım ayında yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğrulamış, Afrikalı bilim insanları ise bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kuzey Amerika ve Avrupa'daki maymun çiçeği salgınları, aşılar ve antiviral tedavilerin yanı sıra yüksek risk gruplarına yönelik halk sağlığı mesajlarının yardımıyla kontrol altına alındı. Ancak geçtiğimiz aylarda çok sayıda ülkede salgınların görüldüğü Afrika kıtasının bazı bölgelerinde neredeyse hiç aşı bulunmuyor.

Afrika'da en kötü etkilenen ülke, bu yıl en büyük salgında 12.000'den fazla vaka ve en az 470 ölüm kaydeden DRC oldu.

Ülke, teşhis için yapılan testlerde belli olmadığı anlaşılan tehlikeli yeni bir türün yanı sıra düzensiz hastalık gözetimi ve aşı ve tedavi eksikliğiyle mücadele ediyor.

En son 2022 yılında bir maymun çiçeği vakası kaydeden Güney Afrika da bu yıl yeni bir salgın bildirdi.

Enfeksiyonun en çok uzak bölgelerde görüldüğü Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yetkililer, hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için hükümet tarafından yürütülen çabalara yardımcı olmak üzere halka destek çağrısında bulundu.

Doğu Afrika Topluluğu bölgesel bloğu da, bölgedeki beş ülkeye sınırı olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki hastalık konusunda üye ülkeleri uyaran bir bildiri yayınladı. Bu ülkelerden biri olan Burundi şimdiden üç vakayı doğruladı.

Altın fiyatlarında yeni zirve Özel sektörün yurt dışı kredi borcu haziranda yükseldi TBMM'deki kavgaya ilişkin Özgür Özel'den ilk açıklama Ses getiren itiraf: Gerizekalılıktan başka bir şey değil Maymun çiçeği virüsü yayılıyor: Bir ülke daha vakaları duyurdu