Macron, Ulusal Meclis'ten güvenoyu almak için 'sırtını aşırı sağa mı yasladı'?

Hükümet kurma müzakereleri sonunda Fransa Cumhurbaşkanı Macron, seçimin galibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) yerine, hükümet kurma görevini merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisi'nden eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’ye verdi. Macron'un eleştirilere yol açan bu hareketi çoğu kişinin aklına, yeni hükümetin Ulusal Meclis'ten güvenoyu alması için Macron'un 'sırtını aşırı sağa yasladığı'nı getirdi.

AA | Abone ol

Barnier’yi başbakanlık koltuğuna seçen Macron, hem Ulusal Meclis’in en büyük grubu olan NFP’nin adayını atamadığı, hem de yeni hükümetin ayakta kalması için aşırı sağcı Marine Le Pen’in Ulusal Birlik (RN) partisi ile 'taktikse' işbirliğine gittiği gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi oldu.

Yeni hükümetin geleceği Le Pen’in elinde

Fransa’da seçimin galibi solcu NFP ittifakı, kendi adaylarını başbakan atamayı reddeden Macron’u 'seçim sonuçlarını çalmak' ve 'demokratik darbe' yapmakla eleştirerek Barnier hükümetine güvenoyu vermeyeceğini bildirdi. Bu durum, yeni hükümetin Ulusal Meclis’in 3’üncü büyük siyasi grubu olan RN’nin desteği olmadan güven oylamasından sağ çıkamayacağını gösterdi.

Barnier’ye destek vermesi beklenen Macron ittifakındaki merkez partilerin ve LR’nin Ulusal Meclis'te toplam 213 sandalyesi bulunuyor. Bağlantılılarla birlikte 193 milletvekili olan sol ittifakın güvensizlik oyu vermesi halinde, 213 milletvekili ile salt çoğunluk olan 289’un gerisinde kalan Barnier hükümetinin ayakta kalması için aşırı sağcı RN’nin destek vermesi ya da olası bir gensoru önergesinde çekimser kalması gerekiyor.

'Aşırı sağın onayını' alan başbakan ataması

Hükümet kurma müzakerelerinde adı başbakanlık koltuğu için geçen bir diğer isim de merkez sağda cumhuriyetçi gelenekten Hauts-de-France bölgesi başkanı Xavier Bertrand oldu. Ancak aşırı sağcı RN, siyasi politikaları ve aşırı sağcılara yönelik söylemleri nedeniyle bu ismi veto edeceğini bildirdi. Öte yandan Barnier için peşinen 'hayır' demeyen RN liderleri, yeni başbakanın “RN milletvekillerine saygılı olma' şartını sağladığını belirterek, hükümet programına göre kendisine destek sinyali verdi. Bu durum, ulusal basında Macron’un 'aşırı sağın onayını' alan bir başbakan atadığı yorumlarını beraberinde getirdi. Aşırı sağın yükselişini önlemek için meclisi feshederek erken genel seçime giden Macron, iktidarı elinde tutmak için 'sırtını aşırı sağa yasladığı' gerekçesiyle eleştirildi.

Süre kısıtlaması söz konusu değil

Fransa Anayasası'nın 8'inci maddesi Cumhurbaşkanı Macron’a, 'Başbakanın tavsiyesi doğrultusunda' yeni kabine üyelerini atama yetkisi veriyor. Yürütmenin iki erki olan cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki uzlaşı neticesinde oluşacak yeni hükümet için bir zaman kısıtlaması bulunmuyor. Ancak seçimlerin oluşturduğu 3 ana siyasi kanadın yer aldığı 11 gruplu parçalı meclis tablosu, hükümette yer alacak üyelerin güvenoyu engeline takılmayacak isimler olmasını zorunlu kılıyor.

Başbakan Barnier’nin bugünden itibaren yeni kabineyi oluşturmak için Macron ittifakından ve kendi partisinden isimler başta olmak siyasi liderlerle görüşmesi bekleniyor. Yeni hükümet oluşana kadar eski Başbakan Gabrile Attal hükümetindeki bakanlar idari işleri yürütmeye devam edecek.

Ahmet Ercan'dan 2027'ye kadar sürecek uyarısı Bomba ihbarıyla Erzurum'a inen uçakta bekleyiş sürüyor Atama ve görevden alma kararları DÜNYA Gazetesi’ne TÜGEM’den plaket TESK Başkanı Palandöken: Çocuklarımızın güvenliği her şeyden önemli