Londra'da öğrencilerin harç isyanı
Hükümetin öğrenci harçlarını yüzde 300 artırma tasarısı, onbinlerce öğrencinin protestolarına sebep oldu.
Abone olLONDRA - İngiltere'nin başkenti Londra'da onbinlerce öğrencinin hükümetin üniversite harçlarını artırma tasarısı için yaptığı protesto, yaralanmalara neden oldu.
Londra'nın merkezinde toplanan ve Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Partinin genel merkezi olan, parlamentonun yakınındaki "Milibank Tower"ın önüne yürüyen binlerce kişi, binaya taş atarak, camlarını kırdı, resepsiyonuna zarar verdi ve binaya girdi.
İngiliz polisinin müdahale ettiği olayın ardından, binanın içindekiler çıkartıldı ve binanın önünde barikat oluşturuldu. Polis, binada maddi zararın olduğunu, 8 kişinin hafif yaralanma sonucu hastaneye kaldırıldığını ve birkaç kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.
Binanın etrafında toplanan kalabalıktan bazıları yüzlerine seçim kampanyası döneminde üniversite harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Partinin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in maskesini takarak, ellerinde Clegg'in "Harçları artırmak yanlış" sözlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.
Yürüyüşün sona ermesiyle, gün içinde sayısı 50 bini bulan protestocuların yavaş yavaş dağıldığı, sadece "Milibank Tower"ın önünde bir kalabalığın kaldığı gözlendi.
"Üniversitelere talep azalacak"
Olaylar sırasında kimi protestocu ellerindeki pankartları ateşe vererek, binaya girmeye çalışırken, kimisi de şarkılar söyleyip, danslar ederek "barışçıl bir protesto yaptıklarını" vurguladı.
Bu arada olayların büyümesi üzerine, protestoyu düzenleyen Ulusal Öğrenci Sendikası (NUS), "Olay çıkaranları kınıyoruz. Bazı kişilerin barışçıl bir şekilde protesto yapmaması hayal kırıklığı yarattı" açıklamasında bulundu.
Protestoya öğrencilerin yanı sıra, öğretim üyeleri de katıldı. Kingston Üniversitesinde öğretim üyesi olan, Türk vatandaşı Dr. Aybige Yılmaz, harçların yükseltilmesini protesto etmek için yürüyüşe katıldığını söyledi. Yılmaz, "Öğrenim harcı artarsa, üniversite eğitimine talep azalacak. Bu da üniversitelerin bütçelerinin azalmasına neden olacak. Öğrenciler, Hollanda gibi üniversite eğitiminin ücretsiz olduğu ülkelere yönelecek" dedi.
Bu artış planının, öğretim görevlilerinin durumunu da etkileyeceğini bildiren Yılmaz, bütçe kısıtlamalarının işten çıkarmaları da beraberinde getireceğini ifade etti.
İngiltere'de mayıs ayında yapılan genel seçim sonucu göreve gelen Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin planına göre, 3,290 sterlin (yaklaşık 7 bin TL) olan yüksek öğrenim harçları, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline (yaklaşık 21 bin TL) kadar yükseltilecek. Öğrenci sendikasının yanı sıra, Öğretim Görevlileri Sendikası (UCU) da planı eleştiriyor.