Londra'da da protesto ettiler
İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Libyalı'lar Kaddafi'yi protesto ettiler.
Abone olLONDRA - İngiltere'nin başkenti Londra'daki binlerce Libyalı, Kaddafi rejimine karşı sokaklara döküldü.
Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde toplanarak, İngiltere Başbakanlığının önüne yürüyen kalabalığa, burada savaş karşıtları ve insan hakları örgütlerinden eylemciler de katıldı.
Kalabalık, "Kaddafi'nin gitme zamanı", "Benim kanım senin petrolünden daha mı ucuz" yazılı pankartlar ve bu ülkede ölen protestocuların fotoğraflarını taşıdı ve sloganlar attı.
İngiliz polisi, Libya bayrakları taşıyan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalığın protestosunda geniş güvenlik önlemleri aldı.
Libya'da neler olduğunu batıya göstermek istiyoruz
Libya'da bulunan aile, akraba ve arkadaşlarının durumundan endişe duyduğunu Nurettin Uheyşi, "Burada protesto yaparak, Batı'ya Libya'da neler olduğunu göstermek istiyoruz. Libya'da olanlar soykırımdır" dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkını öldürdüğünü söyleyen Uheyşi, Bingazi'deki olaylarda erkek kardeşinin yaralandığını anlattı.
"Kaddafi rejimine karşıyız ve Kaddafi'nin ülkeyi terk etmesini istiyoruz, gördüğünüz gibi kimse kalmasını istemiyor. Tüm Libyalıların ve ailemin durumuyla ilgili olarak endişeliyim" diyen, protestonun organizatörlerinden İsal Digaldo adlı Libyalı kadın, İngiliz hükümetini Kaddafi rejimine daha sert tepki vermeye çağırdı.
Bir diğer kadın protestocu ise Kaddafi'nin gitmesini istediğini söyleyerek, "Lütfen bütün Avrupa, Libya halkına bu konuda yardım etsin" diye seslendi.
Eni, faaliyetlerini durdu
İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Libya'daki petrol ve doğalgaz faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.
Libya'daki en büyük enerji üreticisi Eni, bu ülkedeki faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu, tesislerinde güvenlik önlemlerini uygulamaya koyduklarını ve hiçbir tesisinin zarar görmediğini açıkladı. Şirket, 100 işçi ve ailelerinin İtalya'ya götürüleceğini, diğer 34 çalışanın ise başkent Trablus ve başka bölgelerde kalacağını belirtti.
Eni, Libya'da günde 244 bin varil petrol ve doğalgaz üretiyor.
Limanlar kapatıldı
İtalyan deniz taşımacılığı şirketi Tarros Spa'nın İngiliz acentası direktörü John Bader, Libya'nın Bingazi, Trablus ve Misurata kargo limanlarında operasyonların durdurulduğunu söyledi.
Bader, "İtalya'daki yönetimimiz bu sabah bize Trablus, Bingazi ve Misurata limanlarının kapatıldığını bildirdi. Durumun normale döndüğü bilgisini alana kadar gemilerin bu limanlara gönderilmesini önermiyoruz" dedi.
Libya'da Trablus, Bingazi ve Misurata'da deniz ulaşımının durduğu bildirildi. Reuter ajansının duyurduğuna göre, deniz ulaşımı kaynakları Trablus, Bingazi ve Misurata limanlarında şiddet yüzünden faaliyetlerin durduğunu kaydetti.
2 günün bilançosu: 62 ölü
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libya'nın başkenti Trablus'ta son 2 günde meydana gelen çatışmalarda enaz 62 kişinin öldüğünü bildirdi.
Merkezi New York'ta bulunan örgüt, yaptığı açıklamada, ölü sayısıyla ilgili bilgilerin Trablus'taki 2 hastane kaynağından elde edildiğini, kaynakların, 20 Şubat'tan itibaren bu hastanelerin morguna 62 kişinin cesedinin getirildiğini söylediklerini kaydetti.
Libya'daki faaliyetini durdurdu
İspanyol petrol şirketi Repsol YPF, Libya'daki çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.
İspanyol haber ajansı EFE'ye açıklama yapan REPSOL YPF sözcüsü, "Libya'daki belirsizlik ve şiddet olaylarından dolayı, çalışanlarının güvenliğini garanti altına almak amacıyla bu ülkedeki çalışmalarını durdurduklarını" söyledi.
Tobruk ele geçirildi
Libya'nın doğusundaki Tobruk kentindeki askerler, artık Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'yi desteklemediklerini ve kentin Kaddafi'nin kontrolünden çıktığını söyledi.
Askerlerin açıklamasını duyuran Reuters ajansına göre, halk da kentin üç gündür kendi kontrollerinde olduğunu anlattı. Artık görevi bıraktığını söyleyen eski Binbaşı Hany Said Merci, "Bütün doğu bölgelerinin Kaddafi'nin kontrolünden çıktığını" söyleyerek, "Burada ordu ve halk el ele" dedi.
El Kaide'yi işaret ettiler
Libya Savunma Bakanlığı, ülkedeki şiddetin, aralarında El Kaide'nin de bulunduğu yabancı güçlerin manipule ettiği, suçlu gençlik çetelerinin işi olduğunu iddia etti.
Devlet televizyonunda okunan bildiride, "Vatandaşları terörize eden, ticareti durduran, tüccarlar ve tüketicileri ürküten ve eğitim, sağlık gibi hizmetleri kesmekle tehdit eden" bu durumun, ordunun depolarını yağmalayarak silah elde eden bazı gençler ve yetişkinlerden kaynaklandığı ifade edildi.
"Bunlar suçlulardır" denilen bildiride, "Libya'da olanların, El Kaide ve diğer şüpheli çevrelere, yabancı çevrelere mensup diğer insanlar tarafından suistimal edilen bir grup gencin" işi olduğu belirtildi.
BM Güvenlik Konseyi toplandı
BM Güvenlik Konseyi, Libya'daki durumu görüşmek üzere toplandı.
Güvenlik Konseyi, Muammer Kaddafi'ye dün liderlikten çekilme çağrısı yapan Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi'nin, Konsey'e Libya'da akan kanı durdurması için harekete geçmeye davet eden mektup yazmasının ardından toplanma kararı almıştı.
Konsey'in Libya'daki son gelişmeleri ele alacağı danışma toplantısı basına kapalı düzenleniyor.
Kargo limanları kapatıldı
Libya'daki şiddet olayları nedeniyle kargo limanlarının kapatıldığı bildirildi.
İtalyan deniz taşımacılığı şirketi Tarros Spa'nın İngiliz acentası direktörü John Bader, Libya'nın Bingazi, Trablus ve Misurata kargo limanlarında operasyonların durdurulduğunu söyledi.
Bader, "İtalya'daki yönetimimiz bu sabah bize Trablus, Bingazi ve Misurata limanlarının kapatıldığını bildirdi. Durumun normale döndüğü bilgisini alana kadar gemilerin bu limanlara gönderilmesini önermiyoruz" dedi.
Uçaklar iniş yapamıyor
Libya'daki Bingazi Havaalanının pistlerinin bombardıman sonucu tahrip olduğu ve uçakların iniş yapamadığı açıklandı.
Mısır'da bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la görüşen Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Bingazi havaalanının pistlerinin bombalandığını, bu durumun Mısır havayollarına ait uçakların inişini imkansız kıldığını belirtti.
Mısır sınırı da göstericilerin elinde
Libya'nın Mısır sınırının, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi karşıtı güçlerin kontrolüne geçtiği haber verildi. Bölgedeki bir Reuters muhabiri, sınırın Libya tarafının, ellerinde sopalar ve Kalaşnikof tüfekler bulunan Kaddafi karşıtı güçlerin kontrolünde olduğunu kaydetti.
Habere göre, sınırı kontrol edenlerden biri, üzeri "Cani hükümdar, Libyalıların katili" yazısıyla karalanmış Kaddafi'nin posterini taşıyor.
ABD büyükelçisi istifa etti
Libya'nın ABD büyükelçisi de artık ülkesinin "diktatörlük rejimini" temsil etmediğini belirterek, görevinden istifa etti.
"Şu anki diktatörlük rejimine hizmet etmekten istifa ettiğini" söyleyen Büyükelçi Ali Avcali, "Ancak sesleri tüm dünyaya ulaşıncaya, hedefleri gerçekleşinceye kadar halkıma hizmet etmekten asla vazgeçmeyeceğim" dedi. Avcali, Muammer Kaddafi'den gitmesini ve halkı yalnız bırakmasını da istedi.
Fas büyükelçisi de protesto etti
Bu arada, Libya'nın Fas büyükelçiliğindeki bir diplomat da "Libya halkının her gün öldürülmesini" protesto etmek için görevinden istifa etti. Büyükelçiliğin basın servisinde görevli Azeddine Luaj adlı diplomat, "Artık bu rejimi temsil etmediğimi açıklıyorum. Bunlar hergün adam öldürmeye girişen bir rejimdir" dedi.
Luaj, durum elverir vermez Libya'ya gidip rejime karşı gösteri yapanlara katılacağını söyledi.
OPEC tedirgin
İtalyan hükümet kaynağı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) Libya'daki gerginlik nedeniyle petrol üretimini artırmak için olağanüstü toplantı yapmayı değerlendirdiğini söyledi.
Kaynak, OPEC üyelerinin Libya'daki durumu değerlendirmek amacıyla Riyad'da gayri resmi bir toplantı yaptığını belirterek, toplantıda OPEC'in üretimin artırılması konusunda resmi bir toplantı yapıp yapmayacağı kararını değerlendirdiklerini bildirdi.
Öte yandan ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman da dünyanın 87 ülkesinden enerji bakanları ve üst düzey yetkililerin katıldığı Olağanüstü Uluslararası Enerji Forumunda yaptığı konuşmada, petrol üreticilerinin yüksek talebe cevap vermesi ve piyasaya daha fazla arzda bulunmaları gerektiğini belirterek, aralarında OPEC ülkelerinin de bulunduğu petrol üreticisi ülkelere üretimlerini artırmaları çağrısında bulundu.
Libya petrol sevkiyatını durdurdu
Libya'nın deniz petrol terminallerinden petrol sevkıyatını durdurduğu bildirildi. İtalyan hükümetinden adını vermeyen bir kaynak, Libya'daki enerji arzı durumunun kaygı verici olduğunu belirterek, "Durum endişe yaratıyor. Libya'daki petrol terminalleri bu sabah kapalıydı" dedi.
İtalya Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Stefano Saglia da, "Libya'nın doğalgaz arzını kesmesi durumunda stratejik doğalgaz stoklarını kullanmaya hazır olduklarını" söyledi.
Stoklarımızı kullanacağız
Doğalgaz arzının kesilmediğini, ancak durumun çok karmaşık olduğunu belirten Saglia, "Doğalgaz arzının kesilmesi durumunda doğalgaz arzı için güvenlik komitesi zaten alarm vaziyetinde, doğalgazın kesilmesi halinde olağan ve stratejik stoklar kullanılacak. Bunun için bir sorun olmamalı" dedi.
İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Libya doğalgazını İtalya'ya kendi kontrolündeki 510 kilometre uzunluğunda Yeşilakım doğalgaz boru hattıyla taşıyor.
Öte yandan Libya'nın Eni'ye olan doğalgaz sevkıyatı da yavaşladı. Enerji dergisi Staffetta Quotidiana da Libya'dan İtalya'ya doğalgaz akışının dün geç saatlerden itibaren yavaşlamaya başladığını ve durumun kötüye gittiğini yazdı. İtalyan hükümetinden bir kaynak ise, "90 günlük petrol ve 30 günlük doğalgaz rezervlerine sahip olduklarını" açıkladı.
Saldırılara cevap verilmeli
Uluslararası Kriz Grubu, Libya güvenlik güçlerinin sivillere karşı askeri uçakları da kullanarak yaptığı saldırılara uluslararası toplumun derhal cevap vermesi gerektiğini bildirdi.
Libya'nın uluslararası camia açısından kritik bir test olduğu belirtilen grubun açıklamasında, şiddet eylemlerinin birçok ülke tarafından kınandığı, ancak bu sözleri eylemlerin izlemesi gerektiği kaydedildi.
Ticari yaptırımlardan kaçınılmalı
Açıklamada Kriz Grubu şu acil adımların atılmasını tavsiye etti:
Muammer Kaddafi ile ailesine ve baskıda bulunan diğerlerine karşı yaptırım uygulanması; sivillere saldırılması talimatına uymak istemeyen Libyalı pilotlara ve diğer güvenlik personeline güvenli geçiş sağlanması; Libya güvenlik güçlerine askeri malzeme ve eğitim sağlamak için yapılan tüm sözleşmelerin ve işbirliğinin iptal edilmesi; askeri malzeme satışını önlemek için uluslararası ambargo uygulanırken sivillere zarar verebilecek ticari yaptırımlardan kaçınılması.
Uluslararası komisyon kurulmalı
Kriz Grubu'nun açıklamasından ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'nın sivillere karşı devlet şiddetine başvurmasını kınaması ve bu tür tüm saldırıları durdurması için Libya yönetimine çağrı yapması; 1 Şubattan beri ülkede işlenen insanlığa karşı suçların soruşturulması için bir uluslararası komisyonun kurulması da istendi.