Libya’ya ilk çeyrekte ihracat azaldı
Bakan Çağlayan, martta Libya’ya ihracatın yüzde 87 azaldığını söyledi.
Abone olANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'ya ihracatın mart ayında yüzde 87, ilk çeyrekte ise yüzde 42 daraldığını söyledi.
Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığında düzenlenen, Libya'daki Türk müteahhitlik firmalarının durumlarının ele alındığı toplantıya katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Çağlayan, çalışmalarının ana temelini Libya'da faaliyette bulunan müteahhitlik firmalarının maddi zarar ziyanlarının netleştirilmesinin oluşturulduğunu belirtti. Bunun belirlenmesi için durum tespit formlarının çatı kuruluşlar aracılığıyla firmalara gönderildiğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
Libya’da yatırımı olan firmaların belirtikleri beyanlar doğrultusunda tespit yapılmaya çalışıldığını ancak buna rağmen net tespitin yapılmasının şu an mümkün olmadığını bu yüzden firmaların beyanlarının dikkate alındığı, yapılan bildirimlere göre 303 projeyle birlikte 17,5 milyar dolar tutarında zarar olduğu öngörülüyor dedi.
Çağlayan, Libya'da faaliyette bulunan firmaların kullandıkları kredilerin geri ödemesinde karşılaşabilecekleri sıkıntıların aşılması amacıyla bankalarca kullandırılan kredilerin yeniden yapılandırılmasına ve yeni sözleşme koşullarına bağlanmasına ilişkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yürütülen çalışmaların da son aşamaya geldiğini kaydetti.
Yatırımların korunması için anlaşma yürürlüğe konacak
Oluşturdukları çalışma gruplarıyla Libya İzleme Masasına gelen münferit firma sorunlarının çözümüne yönelik çeşitli kararlar alınıp uygulamaya konulduğunu belirten Çağlayan, müteahhitlik firmaların zararlarının Libya tarafından tazmini bakımından da Türkiye ile Libya arasında imzalanmış olan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması anlaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesi için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.
Köprü kredilerde vade 2 yıla uzatıldı
Eximbank'ın iki gün önce köprü kredilerde vadeyi 2 yıla kadar uzatma kararı aldığını belirten Çağlayan, diğer taraftan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 8 bin 92 işçiye şirketlerin talep etmesi durumunda kısa çalışma ödeneği kapsamında ödeme yapma kararı aldığını söyledi.
Libya’ya alternatif pazarlar sözkonusu
Çağlayan, bir taraftan müteahhitlik sektörünün sorunlarını çözmeye çalışırken, diğer taraftan Libya;ya ihracat yapan firmaların alternatif pazar araştırmalarını yaptıklarını, bu çalışmaları bilimsel verilerle, analizlerle gerçekleştirdiklerini söyledi.
Libya'ya ihracat yapan firmalar için alternatif pazarın hazır olduğunu anlatan Çağlayan, bu çerçevede 18-22 Nisan 2011 tarihlerinde büyük bir heyetle Hindistan'a gideceklerini bildirdi. Çağlayan, ayrıca Endonezya, Çin, Rusya ve ABD'nin de ciddi pazarlar olduğunu söyledi.
Libya'da ve diğer ülkelerde ortaya çıkan bu durumun geçici olduğunu anlatan Çağlayan, bu nedenle, mevcut durumda Türkiye;nin özellikle Libya ile ve diğer ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinden vazgeçmesinin asla beklenemeyeceğini kaydetti.