Libya'da uçak düştü; 103 kişi öldü

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden kalkan uçakta ölenlerin 92'ünün yolcu, 11'nin mürettebat olduğu açıklandı. 8 yaşında Hollandalı bir çocuk ise kurtulmayı başardı.

Abone ol

TRABLUSGARP- Libya'nın Trablusgarp havaalanında Libya Havayollarına ait bir uçağın düştüğü, 104 kişinin öldüğü bildirildi.

Uçakta hayatını kaybedenlerin 92'ünün yolcu, 11'inin mürettebat olduğu kaydedildi. Kazadan sağ kurtulan 8 yaşındaki Hollandalı çocuksa hastaneye kaldırıldı.

Libya'da inişe geçtiği sırada düşen ve daha önce 103 kişinin öldüğü açıklanan uçaktakilerden 96'sının cesedine ulaşıldığı bildirildi.

Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Zidan, Libya'nın Afrikiya Havayollarına ait uçağın enkazından şimdiye kadar 96 kişinin cesedini bulduklarını söyledi.

Resmi haber ajansı JANA, Bakanın açıklamasına dayanarak, başkent Trablusgarp'ın havalimanına inişe geçtiği sırada düşen uçakta bulunanlardan Hollandalı bir çocuğun kurtulduğunu doğruladı.

Libya devlet televizyonu da geniş bir alana yayılmış ve için için yanan enkazın üzerinde çalışan onlarca kurtarma görevlisi ve polisin görüntülerini yayımladı.

Yolcuların çoğu transit

Uçaktaki yolcularının çoğunun transit yolcu olduğu bildirildi.

Güney Afrika Havalimanları Sözcüsü Nicky Knapp, uçaktakilerin çoğunun transit yolcu olduğunu, bu yolculardan 42'sinin Almanya'nın Düsseldorf kentine, 32'sinin Belçika'nın başkenti Brüksel'e, 7'sinin İngiltere'nin başkenti Londra'ya ve birinin de Fransa'nın başkenti Paris'e gitmekte olduğunu söyledi.

Knapp, kazada ölenlerin ailelerine yardım için bir telefon hattı kurulduğunu, ancak şu ana kadar bir çiftin yardım talebinde bulunduğunu ifade etti.

Öte yandan, düşen uçağın ait olduğu El Afrikiyah şirketinin Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ofisinden yapılan açıklamada da, uçağın Johannesburg'dan kalkışından önce bütün güvenlik kontrollerinin yapıldığı belirtildi.

61 Hollandalı öldü

Libya'da bu sabah düşen uçakta 61 Hollandalının öldüğü bildirildi.

Hollanda Turizm Federasyonu sözcüsü Ad Vonk, "Kazada 61 Hollandalı hayatını kaybetti" dedi.

Sözcü, uçakta toplam 62 Hollandalının bulunduğunu, bu kişilerden sadece bir çocuğun kurtulduğunu belirtti.

Sözcü Vonk, Hollanda Dışişleri Bakanlığının kazada ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi için çalıştığını kaydetti.

"Uçakta onlarca Hollandalı var"

Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, bu sabah Libya'da düşen uçakta onlarca Hollandalının da bulunduğunu söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Balkenende, kazadan sadece Hollandalı bir çocuğun sağ çıktığı haberlerini de doğruladı. Balkenende, uçaktaki Hollandalıların kesin sayısı ile çocuğun yaşını bilmediğini ifade etti. Balkenende, Dışişleri Bakanlığında kazayla ilgili kriz masası oluşturulduğunu kaydetti.

Uçak patladı ve tamamen parçalandı

Airbus 330 tipi uçakta aralarında İngiliz ve Güney Afrikalıların bulunduğu, çeşitli milliyetlerden yolcular olduğu bildirilirken, mürettebatın tamamının Libyalı olduğu tahmin ediliyor. Havaalanındaki panolarda uçağın iniş saatinin 06.10 olarak gösterildiğini belirten kaynaklar, kaza mahaline girişlerin yasaklandığını ifade etti.

Meteoroloji uzmanları, hava koşullarının iyi olduğunu belirtirken, kazadan kurtulduğu belirtilen 8 yaşındaki Hollandalı çocuğun erkek olduğu ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Çocuğun sağlık durumuyla ilgili henüz bir bilgi vermedi. 

Libya havayolu şirketi El Afrikiyah, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinden kalkan uçaklarının, Trablusgarb havaalanının iniş pistine bir metre kala düştüğünü açıkladı.

Şirketin Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ofisi de Airbus A330 tipi yolcu uçağının düştüğünü doğruladı.

Bu arada, kazadan kurtulan Hollandalı çocuğun Trablusgarb'da bir hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Aynı kaynaklar, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinden kalkan, Libyalı El Afrikiyah havayolu şirketine ait uçağın mürettebatının tamamının Libyalı olduğunu da kaydetti.

Bu arada, BBC, uçağın Trablusgarb'dan sonra İngiltere'nin Heathrow havaalanına seferi olduğunu duyurdu.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur