Libya 'ateşkes' dedi, ABD tanımadı

Koalisyon güçlerinin Libya'ya karşı cumartesi akşam üstü başlattığı 'Şafak Yolculuğu' operasyonu üçüncü gününde...

Abone ol

TRABLUS - Koalisyon güçlerinin Libya'ya karşı cumartesi akşam üstü başlattığı 'Şafak Yolculuğu' operasyonu üçüncü gününde...

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahının vurulduğu bildirildi. NATO, bugün yine Libya başlığıyla olağanüstü toplanıyor.

Batılı koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik başlattığı operasyonun ikinci gününde Libya Silahlı Kuvvetleri, tüm birliklerine dün yerel saatle 21.00'den itibaren ateşkes emri verirken, Pentagon bu karara şüpheyle yaklaştıklarını açıkladı.

Libya silahlı kuvvetleri, gece saat 21.00'den itibaren (TSİ aynı), tüm birliklerine ülkeye saldıran Batılı güçlere karşı ateşkes emri verdi.Açıklamayı, başkent Trablus'ta Libya ordusu sözcüsü yaptı. Sözcü, Afrika Birliği'nin önceki günkü "savaş durumunun derhal kesilmesi" çağrısına cevaben ateşkes ilan edildiğini bildirdi. Gün içinde gelen haberlerde, Libya lideri Muammer Kaddafinin Batılı güçlerin saldırılarına karşı halka milyonlarca silah dağıttığı bildirilmişti.

ABD ateşkesi tanımadı

Beyaz Saray, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ilan ettiği ateşkesi tanımadığını bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama'ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur" dedi. Beyaz Saray danışmanı, Libya'ya müdahalenin ilk gününde

müttefiklerin "iyi bir gün" geçirdiğini ifade etti. Donilon, ayrıca Obama'nın Libya konusuyla ilgili olarak Ürdün  Kralı Abdullah' ile telefon görüşmesi yaptığını, liderlerin  Libya'ya karşı geniş bir koalisyona gerek olduğu konusunda  mutabık kaldıklarını belirtti. Bu arada, ABD, Mısır'da yapılan anayasa değişikliğinden  memnuniyet duyduğunu bildirdi.

NATO'da uzlaşma sağlanamadı

Öte yandan NATO üyeleri, Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun oynayacağı rol konusunda uzlaşma sağlayamadı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, üye ülkelerin daimi temsilcilerinden oluşan NATO Konseyi'nin, Libya'ya silah ambargosunun denetlenmesi konusundaki harekat planını onayladığını bildirdi.

Lungescu, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı uçuşa yasak bölge kararının icra edilmesi konusundaki planın tartışılmaya devam edileceğini açıkladı. İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, dün yaptığı açıklamada, uluslararası koalisyonun Libya operasyonunun NATO koordinasyonu altında yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.

Türkiye ve Almanya, Libya'da muhtemel NATO'nun rolü konusunda hassas davranıyor. Fransa ise Arap dünyasındaki algı nedeniyle Libya'da NATO'nun ön plana çıkmasının bölge kamuoyunda hoş karşılanmayacağını savunuyor.

ABD: Türkiye katılım konusunu hala değerlendiriyor

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) üst düzey yetkilisi Bill Gortney, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin koalisyona katılıp katılmayacağına" dair bir soru üzerine, "Bize resmi şekilde bu konuda bir açıklama yapma yetkisi vermediler. (Türkiye'nin bu konudaki) değerlendirmeleri hala sürüyor" dedi.

Libya'ya operasyonda İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmadığının sorulması üzerine de Gortney, 'üs ve hava sahası gibi konularda hangi ülkeleri kullandıklarına dair bir açıklama yapmayacaklarını, bu konularda açıklama yapma takdirini ülkelerin kendisine bırakacaklarını'' belirtti.Uluslararası koalisyonun büyüdüğünü ve büyümeye de devam edeceğini kaydeden Gortney, "Daha fazla ülke koalisyona doğrudan katılacak. Bu ülkeler, katılımlarına dair açıklamalarını kendi uygun gördükleri zamanda yapacaklar" diye konuştu.

Kaddafi'nin sarayı vuruldu

Bu arada Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında, çadırının yakınında bulunan bir binanın vurulduğu bildirildi. Batılı ülkelerin operasyonunda, Kaddafi'nin rezidansının bulunduğu yerleşkede, 3 katlı bir binanın kruz füzesiyle vurulduğu belirtildi. Öte yandan, Kaddafi'nin sarayının bir bölümünün vurulduğu bildirildi. kaddafi güçlerinin komuta merkezi olduğu iddia edilen bir bina da hedefler arasındaydı.

Ban Ki-Mun'a saldırdılar

Kaddafi ateşkes emri verdi

'Şafak Yolculuğu'nda ikinci dalga

Havadan ve denizden füze yağdı

Bingazi'de 90'ı aşkın can kaybı oldu

RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş