Lapsley, 'AB içinde kalmalıyız'

İngiltere Başbakanlığı Avrupa ve Küresel İşler Sekretaryası Direktörü Lapsley, "İngiltere’de siyasi parti liderleri Başbakanımız Cameron gibi ‘AB içerisinde kalmalıyız' görüşünü paylaşıyor" dedi

Abone ol

ANKARA - İngiltere Başbakanlığı Avrupa ve Küresel İşler Sekretaryası Direktörü Angus Lapsley, 2017'de Avrupa Birliği (AB) üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere için AB'nin büyük önem taşıdığını belirterek, "İngiltere’de siyasi parti liderleri Başbakanımız David Cameron gibi ‘AB içerisinde kalmalıyız' görüşünü paylaşıyor" dedi.

Angus Lapsley, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da muhabirin sorularını cevapladı.

İngiltere’nin AB üyeliğini 2017’de referanduma götürmeyi planladığını hatırlatan Lapsley, "AB bizim için sadece güvenlik  değil istihdam, büyüme ve refah için de büyük bir önem taşıyor" dedi. Lapsley, bu sebeple İngiltere’de siyasi parti liderlerinin Başbakan David Cameron gibi AB içinde kalınması gerektiği görüşünü paylaştığını belirtti.

İngiltere’de AB’nin daha iyi işlev görebilmesi için nasıl büyümesi gerektiğine dair tartışmaları hatırlatan Lapsley, "AB’nin nasıl çalıştığını, ne kadar demokratik ve esnek olduğu konusunda İngiliz halkının isteklerini belirleyebilmek için Başbakan Cameron ve partisinin hedeflediği gibi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde AB’ye yönelik reformlar yapmalı ve İngiltere halkı olarak referanduma gitmeliyiz. İngiliz halkının AB’ye ilgisi ancak böyle devam edebilir ve bu sadece İngiltere halkı için değil AB için de iyi olacaktır" diye konuştu.

İngiltere siyasetinde referandumun zamanlaması veya şartlarının ne olacağı konusunda tartışmaların olabileceğine dikkati çeken Lapsley, referanduma yönelik nihai kararın ise önümüzdeki yıl mayısta yapılması planlanan seçimlerle netleşeceğini söyledi.

Türkiye’nin AB üyeliği 

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Lapsley, sürecin uzun ve karmaşık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin son 20-25 yılda her alanda değişim yaşadığını söyleyen Lapsley, "Türkiye’nin AB üyelik görüşmelerinde kritik faktör Türkiye’deki reformların hızı ve istikametidir" dedi. Lapsley, şunları kaydetti:

"Ancak Türkiye’nin AB’nin etkin bir üyesi olması için açıkçası önünde uzun bir yolu var. Ekonomik alanlarda yapılacak reformlarla Türkiye’nin standartları AB’nin geri kalan ülkeleriyle eşitlenmeli. Bu tabii ki iki tarafın da faydasına olacaktır. Bence Türkiye’deki reformların temposu en nihayetinde görüşmelerin de hızını belirleyecektir."

Kıbrıs ve hidrokarbon rezervleri 

Lapsley, Kıbrıs konusunda ise ada halkının kalıcı çözüme ihtiyacı olduğunu kaydetti. Lapsley, "Hükümetimizin de belirttiği gibi Kıbrıs’ın ihtiyacı olan barış süreci sadece ada haklının barış ve refahı için değil bölgedeki sorunların çözümü için de önemli olacaktır" dedi.

Tarafların Kıbrıs meselesinin çözümünün bölge için önemini anlaması gerektiğini vurgulayan Lapsley, bölgedeki enerji kaynaklarının paylaşımının karmaşık bir konu olduğunu ancak bölgenin Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi olduğuna inanan İngiltere'nin bu alanın kullanım hakkının Güney Kıbrıs'ta olduğunu düşündüğünü söyledi.

Lapsley, "Biz aynı zamanda bölgeden çıkarılacak hidrokarbon kaynaklarının adadaki iki toplum tarafından ortaklaşa kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. İnanıyoruz ki taraflar tansiyonun düşürülmesi ve yapıcı hamlelerin yapılması yolunda Birleşmiş Milletler heyetine yardımcı olacaklardır" şeklinde konuştu.

Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası Genel Sağlık Sigortası prim borçları silinecek Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı