Kuzey Kore 3. nükleer denemesini yapacak

Üçüncü denemenin ilk iki denemeye oranla daha gelişmiş teknik uzmanlık seviyesinde yürütüldüğü belirtiliyor.

Abone ol

SEUL - Kuzey Kore'nin gelecek ay, ya da haziranda üçüncü nükleer denemesini yapmaya hazırlandığı iddia edildi.

Güney Kore'nin YTN televizyonunun, açıklanmayan bir diplomatik kaynağa dayanarak verdiği haberde, hazırlıkların geçen şubat ayında başladığı ve ilk iki denemeye oranla daha gelişmiş teknik uzmanlık seviyesinde yürütüldüğü belirtildi.

İlk nükleer denemesini 2006'da yapan Kuzey Kore, ikinci denemesini de Mayıs 2009'da yapmıştı.

Kuzey Kore, nükleer programıyla ilgili çok uluslu görüşmelere katılmayı reddediyor. Pyongyang yönetimi, görüşmelere katılmak için 2009'daki denemeden sonra uygulanan BM yaptırımlarına son verilmesini şart koşuyor.

Güney Kore yalanladı

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwan, Kuzey Kore'nin mayıs veya haziranda üçüncü nükleer denemeyi yapacağı haberini yalanladı.

YTN televizyonunun haberini yalanlayan Yu Myung-hwan, basına yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore bu türden hazırlıklar yapıyor olsaydı, bununla ilgili faaliyetler tespit edilebilirdi... Bu tür faaliyetlerle ilgili herhangi bir istihbarat yok" dedi.

YTN televizyonu adını açıklamadığı bir diplomatik kaynağa dayanarak verdiği haberde, Kuzey'in deneme hazırlıklarının geçen şubat ayında başladığı belirtilmişti.

Kuzey Kore ilk nükleer denemesini 2006'da, ikinci denemesini Mayıs 2009'da yapmıştı.

Naci Görür'den çarpıcı uyarı: Her an deprem üretebilir E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Yalçın Sönmez hayatını kaybetti Dolar/TL'den günün ilk rakamları Ali Yerlikaya paylaştı: Tefeci çetesi çökertildi, 27 şüpheli tutuklandı