Küresel tahvil piyasalarında ralli bitiyor!

ECB’nin tahvil alımları ve yükselen petrol fiyatlarının enflasyon beklentilerini desteklemesi, Yunanistan belirsizliği, İngiltere’de bugün yapılacak seçimler devlet tahvillerine satış getiriyor.

Abone ol

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Küresel tahvil piyasalarında getirilerin rekor seviyeye gerilediği ralli sona eriyor. Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerde süren belirsizlik, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alımlarının deflasyon riskini azaltması, yükselen petrol fiyatlarının enflasyon beklentisini desteklemesi, İngiltere’de bugün yapılacak seçimler tahvil faizlerini yükseltiyor. Almanya, İspanya ve İtalya’nın tahvil getirisi 2015 yılının en yüksek seviyelerine tırmandı. 

Almanya'nın 30 yıllık kağıtları yüzde 11 düştü 

Geçtiğimiz haftanın başından bu yana tahvil piyasaları yaklaşık 340 milyar dolar kayıp verdi. 

Devlet tahvil getirilerindeki yükselişin merkezi, 10 yıllık Alman tahvil getirilerinin bütün yılın düşüşünü silerek yüzde 0.59’a yükseldiği Euro Bölgesi oldu. 

Almanya’nın 10 yıllık kağıtları geçen ay, negatif faiz beklentisiyle yüzde 0.05 düzeyine kadar inmişti. Almanya’nın uzun vadeli tahvillerinde de yoğun satış görüldü. 30 yıllık Alman tahvillerinin getirisi 8 puan artarak yüzde 1.2’ye çıktı. 30 yıllık kağıtlar iki hafta içinde yüzde 11 değer kaybetti. Üç hafta önce bu kağıtların faizi yüzde 0.40 idi. Uzmanlar, bir süredir Alman tahvillerinin sürdürülemez seviyede olduğunu ve hala Euro Bölgesi’ne oranla getirilerin düşük olduğunu savunuyor. 

İspanya, İtalya ve İngiltere’de %2’yi geçti 

İspanya ve İtalya’nın tahvil faizi de yüzde 2’ye yaklaştı ve bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Bugün parlamento seçimleri için sandığa gidecek olan İngiltere’nin tahvillerine satış gelince “Gilt’ denilen 10 yıllıklarda faiz aralıktan bu yana ilk kez yüzde 2’nin üzerine tırmandı. İngiltere’de Muhafazakarların ve İşçi Partisi’nin başa baş gittiği seçim yarışının son 15 yılın en büyük çekişmesine sahne olması bekleniyor. Diğer yandan, bugün Fransa’nın ve İspanya’nın yapacağı tahvil ihraçları yakından izlenecek. 

Doğu Avrupa ülkelerinin tahvil piyasasında da faizlerde ibre yukarı döndü. Polonya’nın 10 yıllık tahvil faizi 7 ayın en yüksek seviyesine geldi. Macaristan da faizleri yükselen ülkeler arasında. 

ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri iki ayın en yüksek seviyesine çıkarak bir haftadan biraz daha uzun bir süre içerisinde yüzde 1.92’den yüzde 2.20’ye yükseldi. ABD’nin 30 yıllık tahvillerini faizi de yüzde 2.87’yi gördü. Avustralya ve Kanada’nın faizi de 4 ayın en yüksek seviyesini gördü. 

Uzmanlar, yurtdışına paralel olarak iç piyasada da tahvil ve bonoya satış gelebileceği uyarısı yapıyor. 

6 günde 340 milyar $ kayıp verildi 

Euro Bölgesi tahvil piyasalarındaki gelişmelerin ABD ve Asya’ya yansımalarının da etkisiyle küresel tahvil piyasaları geçtiğimiz haftanın başından bu yana 340 milyar dolar kayıp verdi. Bank of Merrill Lynch endeksine göre küresel piyasanın değeri 27 Nisan’daki 45.46 trilyon dolardan 45.22 trilyon dolara indi. Piyasalarda getiri 14 baz puan artarak ortalama yüzde 1.49 düzeyine yükseldi. Bu, 9 Şubat’ta sona eren dönemden bu yana en büyük altı günlük hareket oldu.

 Analistlere göre tahvil piyasasını Avrupa’daki veriler yönlendirdi. Credit Suisse Group faiz stratejisti Ira Jersey, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ‘Avrupa zenginleşti ve birçok kişi ECB’nin QE programı nedeniyle uzun pozisyon alması gerektiğini düşünmeye başladı. Çoğu piyasada bununla korelasyon içinde hareket ediyor. Son üç günlük harekete bakıldığında Avrupa’daki iyi verilerden destek bulduğu söylenebilir” dedi. 

Wells Capital Management’dan Jay Mueller de, ‘aşırı coşkunun’ bir kısmının kaybedildiğini belirtti. 

ECB'nin alımları işe yarıyor 

Güvenli liman tahvillerinde yaşanan ani satışlar ve emtia fiyatlarında aynı hızda görülen artış, deflasyonun artık son dönemlerini yaşadığı ve geçmişin reflasyon günlerine geri dönülebileceği sinyalini veriyor. 

Bu gelişmelerin pozitif bir yorumu, ECB’nin devasa oranda genişlettiği varlık alım programının beklenenden daha çabuk etkisini göstermesi olabilir.

Pimco’nun kurucusu ‘boğa piyasası’ bitiyor demişti

Pimco tahvil fonun kurucusu Bill Gross geçtiğimiz günlerde, finansal krizden bu yana uygulanan geleneksel olmayan para politikaları tarafından canlı tutulan hisse senetleri ve tahviller için boğa piyasasının sona yaklaşmakta olduğunu savunmuştu. Merkez bankalarının krizi iyileştirmek için daha fazla borçlanma şeklinde ortaya koydukları tedavinin artık daha fazla gidecek yeri olmadığını savunan Gross, “Yatırımcılar fiyatlarda değer artışına odaklanmaya son vermeli ve ılımlı kaldıraçlı getiriye odaklanmalı. Bu çerçevede kısa vadeli Alman borçlanma kağıtlarını öneriyorum” demişti. Janus Capital’in yatırım görünümü raporuna yazan Gross, “Kredi bazlı oksijen tükeniyor. Boğa piyasasının son aşamalarına geliyoruz. Ancak boğa piyasasında sona eriş aniden olmayacak hafif hafif sızlanmalar ile gerçekleşecek” demişti.

Tahvilde önceki satış dalgaları

27 Nisan- 6 Mayıs 
•Euro Bölgesi’nde, tüketici fiyatlarında dört aydır süren düşüş nisanda sona erdi. Ekonomik aktivitenin güçlenmesine işaret eden M3 para arzındaki artış yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4.1 ile 2009’dan bu yana en hızlı artışı gösterdi. Tahvil piyasaları 340 milyar dolar kayıp verdi. 

31 Ocak- 9 Şubat 
• Deflasyon korkularının canlanmasının ardından ABD’de istihdam verisinin beklentinin üzerinde gelmesi Fed’in yılın ilk yarısında faiz artıracağı spekülasyonlarını güçlendirdi. Tahvil piyasaları 320 milyar dolar eridi. 

14 Haziran 2013- 30 Haziran 2013 
• Dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke, sürdürülebilir büyüme işaretleri görülmesi halinde merkez bankasının tahvil alım programını azaltacağını söyledi. Tahvil piyasalarından 1.5 trilyon dolar buharlaştı.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor