Küresel piyasa 'durgunluğu' fiyatlıyor

Dış piyasalardaki düşüşlerin etkisiyle İMKB güne 1.740 puan ve yüzde 2.93 kayıpla 57.585 puandan başladı.

Abone ol

İSTANBUL – Global durgunluk endişelerinin piyasa tam anlamıyla hakim olduğu son günlerde riskten kaçış ta hızlandı.

Dünya ekonomilerinin yeniden durgunluğa girebileceği beklentisi nedeniyle dün Dow Jones yüzde 4,31 değer kaybıyla Aralık ayındaki seviyesine düşerken, Nasdaq yüzde 5,05 değer kaybetti.

ABD'deki sert düşüşlerin ardından bugün Tokyo borsası da yüzde 3.7 kayıpla son 4 ayın en sert düşüşünü gösterdi.

ABD vadeli piyasada ise yüzde 0.7 civarında geri çekileme yaşandığı gözleniyor.

Yurt dışı piyasalarda devam eden olumsuz görünümün etkisinde satıcılı seyrin küresel çapta bugün de devam etmesi bekleniyor.

Gözler bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinde olacak.

Dış piyasalardaki düşüşlerin etkisiyle İMKB güne 1.740 puan ve yüzde 2.93 kayıpla 57.585 puandan başladı. Satışlarla endeks 57.127,50 puana kadar indi. İMKB 100 Endeksi seans içinde 57.000 puan seviyelerini en son 12 Ağustos 2010 Perşembe günü ikinci seansta görmüştü. Böylece endeks, yaklaşık 1 yıl önceki seviyeleri de test etmiş oldu.

Dün MB'nin yeni politikası sonrası 1.74'ün üzerine çıkan Dolar/TL kuru 1.74 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor.

Bu arada Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vadeler için 0,5 puan düşürdü.  Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 930 milyon dolar likidite sağlanacağı ve ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranının yüzde 11'e gerilemiş olacağı belirtildi.

Karar sonrası bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.7350/1.7380 lira düzeyinde. Euro ise 2.4485 liradan el değiştiriyor.

Dün 18 baz puan düşüşle yüzde 8,47 seviyesinden kapanan 15 Mayıs 2013 vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi yeni güne yüzde 8.50 seviyesinden başladı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır