Körfez ülkeleri, OPEC toplantısı öncesi avantajlı

Uzmanlar, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin, düşen petrol fiyatlarının önüne geçmek amacıyla petrol üretimini azaltma yönünde bir kararı onaylamayacağını duyurdular

Abone ol

 ANKARA-  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) perşembe günü yapacağı toplantı öncesinde uzmanlar, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin, düşen petrol fiyatlarının önüne geçmek amacıyla petrol üretimini azaltma yönünde bir kararı onaylamayacağını belirtiyor. 

Ham petrolün varil fiyatının haziranda 115 dolardan kasımda 80 doların altına düşmesinin ardından 27 Kasım'da Viyana'da düzenlenecek OPEC toplantısı öncesinde, OPEC ülkelerinin üretimde kısıtlamaya gitmeyeceği ve Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin bu kararda kilit rol oynayacağı ifade ediliyor. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi uzmanı Robert A. Manning yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi üretim maliyetleri düşük ülkelerin, diğer OPEC üyelerinin aksine azalan petrol fiyatlarına karşı daha dayanaklı olduğunu söyledi.  

Venezuela, İran ve Nijerya'nın üretimi günlük 1 milyon varil düşürerek fiyatları tekrar 100 dolara çekmeye çalışacaklarına dikkati çeken Manning, bu ülkelerin ekonomilerinin petrolden elde edilen gelirlere bağlı olduğunu vurguladı.   

Manning, "ABD'nin kaya petrolü devrimi ve OPEC dışındaki ülkelerin üretimi artırması, OPEC üyelerinin artık petrol fiyatlarını belirlemedeki nüfuzunun azalmasına neden oluyor. Toplantıdan Suudi Arabistan ve körfez ülkeleri dışındaki üyeler zararla çıkacaklar" diye konuştu.  

Petrol fiyatlarının 80 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda İran ve Rusya'nın zarar göreceğini belirten Manning, Rusya'nın bütçe açığını önlemesi için fiyatların 110 dolara kadar yükselmesini umduğunu sözlerine ekledi.  

Washington Enstitüsü Körfez ve Enerji Politikaları Direktörü Simon Henderson da OPEC toplantısından üretimin kısılmasına yönelik bir karar çıkmayacağı tahmin ettiğini dile getirerek, "Fiyatların düşmeye devam etmesi halinde OPEC üzerinde bir baskı oluşabilir" dedi.  

Suudi Arabistan'ın en büyük petrol üreticilerinden ve diğer ülkelere nazaran daha zengin olması sebebiyle bu ülke üzerinde üretimi azaltması için baskı kurulduğunu hatırlatan Henderson, Suudi Arabistan'ın üretimi kısma külfetine tek başına girmek istemediğini ifade etti.  

Henderson, "Diğer ülkeler Suudi Arabistan'ın yükü tek başına yüklenmesini isterken, Suudi Arabistan da diğer ülkelerin kendilerini disipline sokmalarını bekliyor" diye konuştu.  

OPEC için en büyük sorunlardan birinin örgüt tarafından alınacak kararlarda Rusya'nın sorumluluk üstlenmemesini olduğuna dikkati çeken Henderson, "Suudi Arabistan kendisinin kaybettiği ancak Rusya'nın kazandığı bir hamle yapmaz" dedi. 

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Enerji Güvenliği ve Doğal Kaynaklar Uzmanı Sijbren de Jong da OPEC ülkelerinin üretimi kısma konusunda görüş ayrılıkları yaşadıklarını aktardı. 

Toplantıda karar alınamaması durumunda petrol fiyatlarının daha da düşeceğini ifade eden de Jong, bu durumun Venezuela, Libya ve İran'ın bütçelerine büyük zarar vereceğini kaydetti. 

De Jong, Asya pazarlarında petrol arzının rekabeti artırdığını, Suudi Arabistan ve körfez ülkelerinin bu piyasalarda Rusya ve İran'dan daha düşük fiyat sunarak pazar paylarını artırabileceğini anlattı. 

Küresel petrol talebinin düşmesi, Asya ve Avrupa ekonomilerinin yavaş büyüme hızı, ABD'de kaya petrolü üretiminin artması ve Amerikan dolarının değer kazanarak petrol ithal eden ülkelerin alım gücünü zayıflatması nedeniyle ham petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.  

Teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu süreci başladı Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor Binlerce emekliyi ilgilendiriyor: İBB emekli pazar desteği ödemeleri başlıyor Tesla Cybertruck korkunç bir kazaya karıştı: Çok sayıda ölü var Enerji ithalat faturası ekimde azaldı