K.Irak'ta petrol tarımsal üretimi vurdu

K.Irak'ta petrol zenginliği tarımsal iş gücünü düşürdü

Abone ol

ERBİL - Petrolden aldığı payla zenginleşen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) tarımla geçinen nüfus büyük bir azalma kaydederek yüzde 9'a geriledi.  

Kürdistan İstatistik Kurumu'nun rakamlarından derlenen bilgilere göre Kürt bölgesinde tarımla geçinen nüfus, 2003 yılında yüzde 35 iken bu rakam, 2013'te yüzde 9'a düştü.

Tarımsal iş gücünün oranı Süleymaniye'de yüzde 8.4, Duhok'ta yüzde 7.6 ve Erbil'de yüzde 5.3 olarak tespit edildi. İş gücünde kadınların oranı yüzde 8.9, erkeklerin ise yüzde 6.8 oldu. Tarımın, Gayri Safi Milli Hasılaya katkısı ise yüzde 10'da kaldı.  

Bölgede 2006-2013 arasında tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine 677 milyon dolar ayrıldı. Bu rakam, söz konusu yıllarda bölgede yapılan toplam yatırımın yüzde 2.2'sini oluşturdu.   

IKBY Planlama Bakanlığıyla Birleşmiş Milletler Kalkındırma Programı'nın ortak raporuna göre Kürt bölgesinde 1.5 milyon hektar ekilebilir arazi var.  

Hedef üretimi artırmak 

Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, bir zamanlar Irak'ın tahıl ambarı olarak görülen bölgede tarım ve hayvancılığın yeniden geliştirilmesi için 7 yıllık kalkınma planı hazırladı. Buna göre gelecek 7 yılda her iki sektör için 1.2 milyar dolar harcanacak. Bin 200 yeni projenin 2017'ye kadar tamamlanması hedefleniyor. ?Proje kapsamında stoklama kapasiteleri de artırılacak. Mevcut durumda Kürt bölgesinde buğday ve arpa stoklama kapasitesi 280 bin ton. Ticaret ve Endüstri Bakanlığı gelecek 3 yılda bu rakamı 1 milyon tona çıkarmayı planlıyor.   

İç talebi karşılayacak tarımsal üretimi gerçekleştirmeyi amaçlayan hükümet, uzun vadade başta tahıl olmak üzere birçok üründe ihracatı hedefliyor. Tarımsal iş gücünün artırılması için tarımı özendiren projeler geliştiriliyor.  

IKBY hükümeti, ayrıca öncelikli bazı bölgelere yabancı yatırımcıları çekmeye çalışıyor. Hali hazırda tarımsal yatırımlara katılan şirketlerin yüzde 70'i yerel, yüzde 18'i ortak teşebbüs, yüzde 12'si yabancılardan oluşuyor.  

Beşiktaş sahasında gol şovla turladı Turkish Tastes ile ABD’ye 5 milyar dolar gıda ihracatı hedefi Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli başladı Tiryaki Agro, Hasata ile 1 yılda 36 bin noktaya ulaştı Özgür Demirtaş'tan 'Değişiklik büyük hata olur' çıkışı