”Kemer sıkma” tedbirlerini onayladılar

İtalya Cumhuriyet Senatosu, bütçe açığını azaltmak ve büyümeyi desteklemek üzere hazırlanan "kemer sıkma" tedbirlerini onayladı.

Abone ol

ROMA - İtalya Cumhuriyet Senatosu, bütçe açığını azaltmak ve büyümeyi desteklemek üzere hazırlanan "kemer sıkma" tedbirlerini de içeren bütçe yasasını onayladı.

Ekonomik kriz içindeki ülkeyi ayağa kaldıracağı düşünülen ve Avrupa Birliği'nin (AB) de istediği ekonomik reform taleplerini kapsayan yasa 12'ye karşı 152 oyla kabul edildi.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti (PD) ile diğer muhalefet partileri Merkez Birliği, Gelecek ve Özgürlük Partileri oylamaya katılmadı. Değerler İtalyası da oylamada yasaya "hayır" oyu verdi.

Senato'da kabul edilen bütçe yasasının yarın da Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi bekleniyor.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, parlamento reform önlemlerini kabul eder etmez istifa edeceğini açıklamıştı.

Berlusconi'nin istifasının ardından ülkeyi, 1994-2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu İç piyasalar, Gümrük ve Vergilendirme Komiserliği yapan Mario Monti'nin erken seçimlere kadar idare edeceği dile getiriliyor.

Adı kurulması gündemde olan geçiş hükümetinin başbakan adayı olarak geçen Mario Monti da iki gün önce Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hayat boyu senatör ilan edildikten sonra bugün Senato'da bir oturuma katıldı. Cumhuriyet Senatosu Başkanı Renato Schifani tarafından "Senato ve kendi adıma en kalbi duygularımla size hoşgeldiniz" sözleriyle kaşılanan Monti, senatörler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Senato'da bir süre kalan Monti buradan cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'ye geçti ve bir süre burada kaldı.

Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia da Monti dışında bir alternatif olmadığını belirterek, "Monti doğru seçim" dedi.

İngiltere eski başbakanı Tony Blair de İtalya'nın krizin üstesinden gelebilecek gücü olduğunu söyledi.

Kriz önlemleri

İtalya'da Senato'nun onay verdiği finansal istikrar yasası, Avrupa Birliği'nin talep ettiği bir dizi tasarruf önlemini kapsıyor.

Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'nın büyük miktardaki borcunu azaltmayı ve büyümesini teşvik etmeyi amaçlayan finansal istikrar yasasındaki önlemlerden bazıları şöyle sıralanıyor:

Devletin sahip olduğu gayrimenkuller satışa çıkarılacak ve buradan elde edilen gelir kamu borcunun azaltılmasında kullanılacak. Satışa uygun varlıkların tespit edildiği ilk kararname, Nisan 2012'nin sonuna kadar çıkarılacak. Bölgesel ve yerel yönetimleri, kamu hizmeti veren iştirakleri özelleştirmeye teşvik edecek adımlar atılacak. Otoyolları inşaatını desteklemek adına altyapı şirketleri otoyol inşası projelerinde tamamen ya da kısmen vergi teşviki alacaklar.

Gençlerin istihdama katılımını artırmak için şirketler, Ocak 2012 ve Aralık 2016 arasındaki çıraklık sözleşmeleriyle istihdam edecekleri gençler için tam vergi teşvikinden yararlanacaklar. Emeklilik yaşı 2026 yılında 65'ten 67'ye yükseltilecek. Gelecek yıl akaryakıt vergisi yükseltilecek.

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı